Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REVOLUCIJA U CHAMPAGNI Moët&Chandon uvodi robote u vinograde. Orijentiraju se sami, rade na strminama i vrlo su precizni

Moët&Chandon, najveća šampanjska kuća na svijetu, uvodi robote u vinograde. Strojevi su osjetljivo pitanje u vinskoj industriji. U nekim vinogradima strojne su se berbe afirmirale kao rentabilna je i poželjna solucija. Na nekim terenima korištenje bilo kakvih strojeva nemoguće je zbog konfigruacije, na nekima je nepoželjno jer strojevi ne mogu raditi precizno kao ljudi, u nekim apelacijama korištenje mehanizacije je zabranjeno, a neki ga vinari izbjegavaju i zbog imidža.

Goleme količine vinograda u svijetu i dalje se iz raznih razloga obrađuju i beru ručno, no trendovi u industriji, posebno manjak radne snage i klimatske promjene koje diktiraju drugačiji tempo rada, neumoljivi su i jedino tehnologija može pomoći. Dronovi postaju standard u vinogradima, a sada, čini se, stiže nova generacija preciznih samovoznih vinogradarskih strojeva, robota koji mogu raditi i na ozbiljnim padinama. Moët&Chandon, jedan od najmoćnijih proizvođača vina, odlučio se osloboditi svih ograničenja i otvoriti svoje vinograde robotima.  

U suradnji s Yanmarom, tvrtkom specijaliziranom za tehnološka rješenja u vinogradarstvu, iz”koncepta autonomnog stroja” razvijaju robota YV01. Riječ je o samovoznoj vinogradarskoj prskalici vođenoj Real Time Kinematic (RTK) GPS-om koja može raditi na padinama do 45 stupnjeva.

Moët&Chandon s Yanmarom na ovome surađuje od 2019.   Prvi prototip napravljen je 2021, a prvi službeni testovi provedeni su u vinogradima koje regulira Comité Champagne kako bi bilo sigurno da roboti u startu rade po stanardima i propisima Champagne. Testovi su bili uspješni, pa je Moët&Chandon počeo eksperimentalnu primjenu robota na nekima od svojih morfološki najkompliciranijih parcela, ponovno s izvrsnim rezultatom. Korištenje robota Moëtu bi trebalo nadomjestiti manjak radne snage, rizik od nesreća u strmim vinogradima i zaštitit ljude od izlaganja kemijskim sredstvima kojima štite vinograde.  

Robote pokreću benzin i električna energija, kreću se brzinom od četiri kilometra na sat i svaki košta  oko 150 tisuća eura: sljedeći potez, po svemu sudeći, bit će fokusiranje na brzo širenje ove tehnolgoije u Sjedinjenim Državama, koje su već identificirane kao zrelo i plodno tržište za vinogradske robote. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.