Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRVOMAJSKI GASTRO Kilometarski redovi u Maksimiru odražavaju dugogodišnje društvene navike, koje treba poštovati i održavati 

Prvoga svibnja 2024. nacionalni i zagrebački sindikati nisu željeli organizirati uobičajene prvomajske povorke. Sindikalisti su se javno požalili da njihovi članovi ne žele sudjelovati u prvosvibanjskim prosvjedima (što zapravo govori o političkoj impotentnosti sindikata).

Usprkos izostanku sindikalnih povorki, u Maksimiru se danas okupilo više tisuća ljudi, koji su u skoro kilometarskim redovima čekali na famozni prvomajski grah. Slični su događaji zabilježeni i u drugim većim hrvatskim gradovima. Zašto Hrvati stoje u redovima za zdjelicu prvomajskog graha, ustvari nekog bezveznog ćušpajza koji se često priprema u vojnim mobilnim kuhinjama? Sigurno ne zbog same hrane, jer taj grah uglavnom nije osobito ukusan. Sigurno ne zato što nemaju što drugo jesti, jer su hrvatski velikodušni potrošači uoči prvog svibnja razvalili i opustošili supermarkete.

Ovdje se, dakle, ne radi ni o hrani ni o neimaštini nego o dugogodišnjim, višedesetljetnim društvenim običajima. Hrvati su desetljećima navikli na besplatni prvomajski vojnički grah, baš kao što su navikli na besplatne srdele, girice i inćune za ručak ma Badnjak. Riječ je o duboko ukorijenjenim, pozitivnim društvenim ritualima koje treba nastaviti njegovati i koji čine društvo mirnijim, solidarnijim i općenito boljim. Utoliko prvomajski maksimirski grah igra naizgled malu, ali ustvari važnu društvenu ulogu u smanjivanju svakodnevnih napetosti i u održavanju dobrih tradicija u hrvatskom društvu.

Fotografija/Cropix

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.