Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

T Bone kratka goveđa rebra tope se u ustima i imaju snažan, ekstraktan okus. Ali morate ih peći jako sporo

Križevački T Bone, vodeći hrvatski brend odležanih steakova, nedavno je na tržište pustio i short ribs, kratka goveđa rebra. Short ribs su omiljeni sastojak američke i britanske kuhinje, dok se u Hrvatskoj prodaju u relativno malom broju restorana. U maloprodaji ih također ne viđamo osobito često. Short ribs je rez s puno masnoće i vezivog tkiva. Stoga goveđa rebra ne podnose brzu termičku obradu: ne smijete ih tek kratko ispeći u pećnici ili na roštilju.

Short ribs traže strpljenje i najmanje dvije faze termičke obrade. U nedjelju smo na short ribs potrošili skoro pet sati, ali smo bili prilično sretni s krajnjim rezultatom. Dubina i ekstraktnost okusa ispravno pripremljenih rebara spadaju među veće užitke koje vam dobra govedina može pružiti.

Rebra smo prvo izdašno posolili i popaprili. Zatim smo ih premazali umakom od ketchupa, meda i pravog, Mailleova dijonskog senfa. Rebra smo stavili u pleh premazan maslinovim uljem, podlili ih Guinnessom, pokrili folijom i stavili u pećnicu zagrijanu na 130 stupnjeva. Ostavili smo ih u pećnici dulje od tri sata. Kad smo ih izvadili i maknuli foliju, rebra nisu izgledala osobito privlačno: meso još nije dobilo boju.

Osim toga, rebra su se kupala u velikoj količini masnoće koja se rastopila tijekom troipolsatnog boravka u pećnici. Ali, cilj je postignut; meso se pod samo malo jačim dodirom vilice odvajalo od kosti. Odlili smo višak masnoće i short ribs još jednom premazali “glazurom”, koju smo pojačali dodatnom žlicom meda, zbog sjaja i slatkoće. Pećnicu smo zagrijali na 250 stupnjeva, pa smo rebra još dvadesetak minuta dovršavali na visokoj temperaturi. Površina mesa se karamelizirala, rebra su dobila atraktivnu tamnosmeđu boju, tekstura je bila putrasta dok je okus asocirao na goveđi ekstrakt.

Short ribs nakon sporog pečenja možete, naravno, zapeći i na vrućem roštilju, čime ćete mesu dodati onu neodoljivu zadimljenu notu. Želite li hrskaviju koricu, poslije pečenje brzo  dovršite rebra brenerom. Ali, ključno je da ih prije druge faze morate obrađivati vrlo sporo, na niskoj temperaturi. Sve što je manje od tri sata u blago zagrijanoj pećnici, neće funkcionirati.

Uz ovo izvrsno meso jeli smo Noelov kukuruzni kruh i pili Guinness. Da smo odlučili piti vino, vjerojatno bismo otvorili butelju tribidraga, zato što tribidrag ujedinjuje slatku voćnost i čvrstu strukturu: ovako pripremljenoj govedini potrebno je oboje.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s brendom T Bone

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})