Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Filip Sarilar iz destilerije Rossi složio nam je Epulon Spritz, jedan od najboljih koktela sezone

Na nedavno održanom Pink Day festivalu kušali smo nekoliko zanimljivih koktela, ali jedan nam je doista ozbiljno privukao pažnju. Susreli smo Filipa Sarilara iz destilerije Rossi koji nam je složio Epulon Spritz i  oduševio nas. U nastavku donosimo i recepturu.

epulon-uspravna

Već smo nekoliko puta naglašavali značaj pelinkovca kao svjetske kategorije likera i koliki potencijal ima, a nedavno i posebno istaknuli Epulon Rossi kao možda i najpotentniji pelinkovac na tržištu. U ovoj kombinaciji SPRITZ koktela bez sumnje pokazuje svoj puni potencijal i, otvoreno ćemo reći, ponovo postavlja novi trend kategorije pelinkovaca. Naime, Epulon destilerije Rossi ima taj zanimljiv iskorak u aromatskom profilu uključivanjem vanilije u formulaciju bilja koji niti malo ne narušava gorko-slatki identitet kakav bi pelinkovac trebao imati. 

rossi-barmen
Filip Sarilar i Luka Rossi

Spritzevi su klasični talijanski kokteli bazirani na vinima, gotovo u pravilu pjenušavom Proseccu u kombinaciji s gorkastim pićem poput nekog slavnog talijanskog amara ili poznatog Aperola te gaziranom (soda) vodom. Osvježavajući karakter gaziranosti uz balans gorčine, slatkoće, herbalnosti i voćnosti ključ je uspjeha spritzeva.  Načelno su jednostavni kokteli i većina ih vrlo uspješno plovi uobičajenom ‘komfort zonom’ sličnog profila.

Epulon Spritz jedan je od rijetkih koji nas je iskreno iznenadio. Prije svega riječ je zapravo o varijaciji, odmaku od klasičnog spritza. Naime, uopće ne sadrži vinsku komponentu nego kombinaciju sastojaka koji poput suvremenih kulinarskih dekonstrukcija poznatih receptura stvara novu vrijednost. Pjenušac, biter i soda zamijenjeni su Epulon pelinkovcem i Amaro Istrianom destilerije Rossi, svježim sokom limete i gaziranim sokom ružičastog grejpa. 

Riječ je o izuzetno vješto i stručno složenoj dekonstrukciji izrazito bogate teksture te sjajnog balansa velike voćnosti (na trenutke čak poput zrelih bresaka) i herbalnosti. Ono što nas je posebno oduševilo upravo je taj balans slatkoće i gorčine koje se izmjenjuju svakim gutljajem uz sveprisutnu, ali nikada nametljivu vaniliju. Odličan koktel u kojemu potencijal Rossi Epulon pelinkovca doista dolazi do punog izražaja. Sjajno!

Moramo dakle pohvaliti i gospodina Filipa Sarilara branda managera destilerije Rossi, barmena dugogodišnjeg iskustva, ali i opsežnog znanja poznatog između ostaloga i kao vlasnika jedne od ozbiljnijih biblioteka posvećene jakim pićima i koktelima. U destileriji Rossi zadužen je ne samo za prezentaciju i marketing nego i sve edukativne aktivnosti branda Rossi, a predavač je i u školi ‘Barmen.hr’.

Rossi Epulon s punim pravom sami je vrh scene pelinkovaca, izuzetno potentan i balansiran gorko-slatki liker naglašene širine primjene, a ovakvi sjajni kokteli širom otvaraju vrata i ulasku istarskih destilata u svijet gastronomije i hedonizma. Epulon Spritz odličan je primjer koktela koji se izvanredno sljubljuju s čitavim nizom namirnica i jela, ali i primjerice vrhunskim cigarama.

Destilerija Rossi i njezin master destiler gospodin Luka Rossi očito sve konkretnije, uz čitav niz uspješnih istarskih destilera, postavljaju Istru kao jako ozbiljnu destilersku regiju Europe.

EPULON SPRITZ

  • 25ml  Rossi Epulon pelinkovac
  • 25ml  Rossi Amaro Istriano
  • 10ml  svježe cijeđenog soka limete
  • 100-150ml  gaziranog soka ružičastog grejpa (pink grapefruit soda)

U vinsku čašu ispunjenu ledom dodajte Epulon, Amaro Istriano i sok limete te nadopunite do vrha čaše gaziranim sokom ružičastog grejpa. Lagano promiješajte (najbolje barskom žlicom) kako bi se sastojci sljubili bez gubitka gaziranosti.

Ukrasite svježim ili dehidriranim citrusom (grejp, limeta…)

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.