Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dragi Glasu Istre, zelena Michelinova zvjezdica ne dodjeljuje se vegetarijanskim i veganskim restoranima. Ona je nagrada za održivost

Glas Istre objavio je intervju s austrijsko-hrvatskim chefom Paulom Ivićem, vlasnikom čuvenog bečkog restorana Tian. U uvodu intervjua piše da Tian ima zelenu Michelinovu zvjezdicu, koja se dodjeljuje vegetarijanskim i veganskim restoranima. U tih je nekoliko riječi skoro sve netočno.

Prvo, Tian je još jako davno dobio “pravu”, crvenu Michelinovu zvjezdicu. Tian je bio jedan od prvih europskih vegetarijanskih restorana s Michelinovom zvjezdicom. Drugo, zelena Michelinova zvjezdica ne dodjeljuje se veganskim ili vegetarijanskim restoranima. Zelena Michelinova zvjezdica zapravo je priznanje za održivost u procedurama restorana, od nabave do koncepata jelovnika i pripreme. Zelenu zvjezdicu u Hrvatskoj među ostalima imaju restorani Korak i Zinfandel’s, čiji su meniji prepuni mesa i ribe. 

Novinari Glasa Istre sve to ne moraju znati, premda postoji Google, jer nisu specijalizirani za gastronomiju. Ali, njihovi urednici moraju znati te osnovne činjenice. Istra je središte hrvatske gastronomije. Istra je najuspješnija hrvatska turistička regija. Inicijativa za dolazak Michelina u Hrvatsku krenula je upravo iz Istre. Utoliko je uistinu razočaravajuće što se najstariji istarski medij prema gastronomiji ponaša toliko ignorantski.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.