Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledna kuća Drappier i zadarski Atrox upravo su učinili šampanjac široko dostupnim: Carte d’Or sada u veleprodaji košta samo 25 eura

Drappier spada među najrenomiranije obiteljske šampanjerije. Drappier, kuća iz 19. stoljeća poznata je po neobičnoj praksi da šampanjce proizvodi od svih sedam u Champagni dopuštenih sorti grožđa, po beskompromisnom prirodnom pristupu kao i po korištenju vrlo malo sumpora: Drappier pojedina vina proizvodi bez sumpora.

Zadarski Atrox dugogodišnji je Drappierov zastupnik za Hrvatsku. Atrox je prije dvije godine doveo u Hrvatsku Charline Drappier, šarmantnu direktoricu promocije, prodaje i marketinga prestižne šampanjerije iz Côte de Bar koja puni oko milijun i pol boca godišnje.

Šampanjac se, kako znamo, u Hrvatskoj još smatra luksuzom, što je potpuno pogrešno. Šampanjac je plemenito, tehnološki komplicirano ali svakodnevno vino koje izvrsno ide uz veoma raznoliku hranu. Drappier i Atrox sad su odlučili demokratizirati tržište šampanjca u Hrvatskoj. To znači da Drappierov bazični šampanjac Carte d’Or u veleprodaji odnedavno košta samo 25 eura. Dakle, restorani, hoteli, barovi i kafići mogu kupiti šampanjac prestižnog, svjetski prepoznatljivog brenda po cijeni nižoj od cijene mnogih hrvatskih vina. Nema, dakle, više nikakvog izgovora da se šampanjci u hrvatskom ugostiteljstvu toče po nerealno i nedostupno visokim cijenama.

Carte d’Or se sastoji od 80 posto crnog pinota i 20 posto chardonnaya. Riječ je o ekspresivnom šampanjcu punom žutog i crvenog voća, sa srednje jakim do jakim tijelom i snažnim kiselinama. Carte d’Or može se, naravno, piti sam kao aperitiv, može ići uz školjke, sushi ili carpacciol ali vrlo dobro prati i snažna jela: odlično se složio s pastom u umaku od crnog vina, sušenih blagvi i salame s espelette paprikom. Carte d’Or vjerojatno je najbolja vrijednost za novac na hrvatskom tržištu šampanjaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.