Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plominska pizzerija Burra koja je u nedjelju bila okupirana gostima, ispekla nam je dvije vrlo dobre pizze 

Istra je ovih dana pod žestokim naletom gostiju. Proljetno-ljetno vrijeme, konferencije i gužve znače da se za stol u svakom restoranu idućih nekoliko mjeseci treba izboriti. U Plominu, gradiću poznatom po elektrani, bilo je ekstremno gužvovito što zbog izletnika što zbog biciklista.

Kad smo nazvali Burru, jednu od boljih istarskih pizzerija, rekli su nam da slobodan stol imaju tek oko tri popodne. Nije bilo slobodnih mjesta na terasi, pa smo pristali sjediti u sali. Burru smo posjetili prošle godine daleko izvan pune sezone, i ostali impresionirani činjenicom da je i krajem listopada restoran bio živahan i energičan kao da smo na početku sezone a ne kraju. Burra dakle priprema neke od najboljih pizza u cijeloj Istri, što nije mala stvar. Istra je najjača hrvatska regija za pizze izuzmemo li naravno Zagreb.

U Istri, posebno u malom radijusu oko Labina, dobre pizze se mogu pronaći gotovo na svom koraku. Prošle smo se godine uvjerili da Burra zna s tijestom, ima dobre sastojke, povremeno na pizzama pokušava i slagati specifične okuse koji zahtijevaju dozu originalnosti i znanja. Burra ni ovaj put nije razočarala. U prekrcatom restoranu pizze su nam na stol došle šest do sedam minuta nakon što smo ih naručili. Uzeli smo Buffalu i N’duju. Buffalu rade kao Margheritu samo s pestom, koji se kao i zadnji put razdvojio pod previsokom temperaturom pizze.

Buffalino tijesto je klasična napoletana s visokim rubovima, ekspertno pečena s crnim točkama na korici i tankom sredinom. Pizza je napravljena s dobrim sastojcima poput San Marzano rajčica, lagana je, prozračna i umjereno slana. Što se tiče klasika teško može bolje. N’duja je već karakterna pizza. Nakon što smo je pojeli pitali smo se zašto više pizzerija ne koristi n’duju, ljutu talijansku kobasicu. Na pizzi je n’duja u obliku paste i salame, odlične visoke ali primjerene ljutine, s blago termički obrađenim ljubičastim lukom koji se odlično spojio s talijanskom salamom.

Što se tijesta tiče, sve što vrijedi za Buffalu vrijedi i za N’duju. Burra priprema i nekoliko drugih općih jela koja baš ne djeluju uvjerljivo, pa ih kao ni mnogi drugi gosti nismo naručivali, ostali smo na pizzi. Isto tako, Burra bi trebala prestati na stol stavljati jeftina talijanska supermarket ulja s okusom tartufa. Takvi proizvodi jednostavno nemaju što raditi u dobrom istarskom lokalu bilo kojeg žanra. 

Ponuda piva je reprezentativna, s naglaskom na istarskim craft pivovarama, dok je ponuda vina razočaravajuća. Posebno  treba pohvaliti osoblje koje se s gužvom i zahtjevnim gostima snalazi s lakoćom i smiruje tenzije. Dvije pizze, jednu colu, jednu zelenu Buru i kavu platili smo 33 eura. Burra se svakako može svrstati među najbolje istarske pizzerije. 

PIZZERIA BURRA

Plomin 1, Plomin

PIZZA 4  PIVO +4  SERVIS 4  AMBIJENT terasa +4, unutrašnjost +3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.