Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čuvena Gostilna Repovž u uspješnoj je preobrazbi iz tradicijskog nacionalnog u lokalni sezonski fine dining restoran. Hrana je vrlo dobra do odlična

Jučer smo u Gostilni Repovž u mjestu Šentjanž udaljenom oko sat vožnje od Zagreba, obilan ali lagani ručak završili izvrsnom lokalnom pečenom janjetinom i još ukusnijim fileom lokalne pastrve. Dodatno nas nas je impresionirao pečeni krumpir poslužen uz pastrvu, koji je bio doslovno hrskav i mekan, kao iz Blumenthalovim knjiga i još prepun okusa.

Glavna jela trosatnog Menija za znatiželjne, jednog od tri ili četiri koje Repovž nudi, primjer su uspješne tranzicije iz tradicijskog nacionalnog restorana u vrlo sezonski i lokalni fine dining restoran. U Gostilni Repovž prvi smo put jeli negdje 2018. kad je obitelj Repovž nudila izvrsno skuhanu, ali doslovno domaću, rustikalnu hranu, po neobično niskim cijenama.

Obitelj Repovž

U međuvremenu Repovži su krenuli prema tehnički veoma elaboriranom kuhanju, s ambiciozno složenim degustacijskim menijima koji još više naglašavaju lokalni element: u jednom se hodniku, primjerice, nalaze fotografije desetak Repovževih najvažnijih lokalnih dobavljača. Takav je pristup zasad doveo do zelene Michelinove zvjezdice i autoritativno utire put prema onoj “pravoj”, crvenoj.

Meni za znatiželjne, koji košta 69 eura po osobi, počinje odličnim kruhom, kućnim maslacem i nizom atraktivnih pozdrava uz kuhinje koji zauzimaju skoro cijelu širinu stola. “Macarons” s kremom od mladog graška bili su izvrsni, slatki uštipci s okusom govedine pomalo nedorađeni, dok su kristali jakog, vjerojatno crnog čaja uspješno očistili nepce i pripremili nas za niz hladnih predjela. Vitello tonnato od lokalne kuhane šunke i umaka od pastrve bio je briljantan. Tost punjen domaćom kobasicom s domaćom majonezom izvrstan je primjer krepke seljačke hrane snažnih okusa, transformirane u gastronomsku bistronomiju. Tartar od pastrve bio je eteričan i lagan, klasični tartar biftek imao je odlično pogođenu dugu, distinktivnu ljutinu, dok je pastrvi u ginu nedostajalo karaktera.

Prvo toplo predjelo, šparoge s ovčjim feta sirom i čvarcima, brutalno je dobar primjer sezonskih i domaćih sastojaka koji su pažljivom elaboracijom tekstura i preciznim izvlačenjem okusa pretvoreni u jednu od zvijezda menija. Drugo toplo predjelo, zec s njokima, gljivama i korabicom malo je prekonvencionalno za sadašnju razinu Repovžova kuhanja. Na desertima također treba još dosta raditi. Vinska lista na vrlo mnogo stranica iznimno je ambiciozna, sa sjajnom selekcijom slovenskih vina i šampanjaca ali i s dosta važnih stranih mirnih vina, u rasponu od Emmericha Knolla do Grosseta, vodećeg australskog proizvođača rizlinga.

Servis je skoro besprijekoran, blagovaonica u kući staroj tristotinjak godina ugodna, dok upotrebljivost inače idilične terase zavisi o smjeru puhanja vjetra: jučer je vjetar na terasu nosio agresivan vonj s obližnjih farmi. Gostilna Repovž svakako je vrijedna vožnje iz Zagreba, ili iz bilo kojeg drugog polazišta u krugu od barem 150 kilometara.

GOSTILNA REPOVŽ

Šentjanž 14, Šentjanž, Slovenija

HRANA + 4/5  VINSKA KARTA +4/5  SERVIS +4/5  AMBIJENT -4/5 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.