Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo na dva senzacionalna eventa Kilchoman European Toura 2024. održana u Finim stvarima

Drugu godinu zaredom zagrebačke Fine stvari, distributer vjerojatno najzanimljivijeg izbora jakih pića na hrvatskom tržištu, ugostile su genijalnu škotsku destileriju Kilchoman. Prošlogodišnji Kilchoman European Tour pamtimo po jednom od najboljih druženja uz škotski dimljeni whisky u godini i za ovogodišnji su očekivanja bila velika. Druženjem u Finim stvarima i masterclassom u Esplanadi letvica je postavljena doista visoko. No, znali smo da će ekipa Finih stvari i ove godine pripremiti nešto posebno.

Kilchoman European Tour 2024 odvija se tek peti puta počevši od 2014. godine, i najizazovniji je i najambiciozniji dosad. U deset tjedana proputovat će 10.000 kilometara obići čak 20 zemalja na ukupno sedamdesetak evenata, a avantura će završiti 30. svibnja na Fèis Ìle, nezaobilaznom whisky festivalu na Kilchomanovu matičnom škotskom otoku Islay. I da, ove godine u službenom pick-up trucku s bačvom u prtljažniku (prošloglogodišnje vozilo je nesretno završilo u kvaru početkom turneje).

Čitavu turneju ove godine vodi dvoje članova Kilchomanova tima, jedan od voditelja globalnih operacija George Wills i Kilchomanova globalna brand ambasadorica Emma. Oboje su i osobno blisko povezani s destilerijom. George je sin osnivača destilerije Anthonya Willsa, dok Emma živi na obiteljskoj farmi gotovo preko puta destilerije a obitelj joj je Kilchomanov poslovni partner.

Kao i prošle godine u Zagrebu su organizirana dva potpuno različita eventa. Trosatno druženje točno u podne u prostorijama Finih stvari u Cankarevoj bilo je prije svega opušteno kušanje uzoraka i prigoda za ležernu komunikaciju. Moći na miru popričati s ljudima dubinski vezanima uz destileriju i prokomentirati whiskyje, neprocjenjivo je. U ovakvim situacijama se često mogu doznati i poneke vrlo specifične pojedinosti koje često ne doznate ni osobnim obilaskom destilerije u Škotskoj. Takve prigode svaki iole ozbiljniji ljubitelj whiskyja jednostavno ne bi smio propustiti.

Večernji dvosatni masterclass održan za samo 16 osoba, nastavio se u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi. Umjesto u Esplanadi kao lani, masterclass je ove godine održan u osebujnoj trgovini Finih stvari u Cankarevoj 5. Iako je prostoru osjetno manjeg kapaciteta od Esplanade, njegov je izbor bio sjajna odluka. Nismo imali osjećaj klasičnog ex-cathedra masterclassa nego osobnog druženja s Georgeom i Emmom, kao da smo svi stari i dobri znanci, što je bilo posebno iskustvo.

Publici ni Kilchomanovu dvojcu nije nedostajalo vrlo konkretnih pitanja, ali ni otvorenijih komentara i smijeha. Emma i George su sjajni, otvoreni i doista duhoviti. Opušteno druženje s njima stvara dojam da ste dio Kilchomanova tima, posebno pred kraj eventa kad smo se, kao i lani, slikom uživo povezali s destilerijom na Islayju u društvu dvojice operatora destilerije Kevina i Frasera.

Doista je zanimljivo osobno od člana obitelji Wills čuti kako je utemeljena i kako se razvijala destilerija. Kao što se jasno čuje u njihovu govoru, Willsovi zapravo dolaze iz Engleske, iz Bristola gdje je Anthony Wills trgovao vinima. Čitava obitelj 1995. godine je preselila u Škotsku u blizinu Loch Finea, gdje je Anthony počeo raditi kao nezavisni buteljer whiskyja za tada rastuće tržište Dalekog Istoka. Utemeljiti biznis blizu velikih destilerija bila je sasvim logična odluka, a i Anthonyjeva supruga Kathy zapravo je škotskih korijena.

Kako je tržište raslo, Wills je počeo razmišljati o otvaranju vlastite destilerije. Ideja iz 2001. već je tri godine kasnije postala stvaran projekt, započet višegodišnjim najmom i obnovom starih zgrada Rockside farme. Zanimljivo je iz prve ruke čuti kako tada nijedna farma nije bila na prodaju niti su uopće imali dovoljno novaca za otkup. Otok Islay većinom je polumočvaran, pod tresetom (otud i tolika tradicija snažno dimljenih Islay single maltova) i vrlo je malo obradivog tla, pa je cijena farmi ječma poput Rocksidea vrlo visoka.

Destilerija Kilchoman raditi je počela 2005, a tek 2015. su uspjeli otkupiti zgrade i pripadajuću farmu i počeli se širiti. Od početnih 75.000 litara godišnje danas proizvode 500.000 litara. Trenutno 30 posto potreba za dimljenim sladom (maltom) ispunjavaju vlastitim ječmom zasijanim na farmi, riječ je o otprilike 200 tona koje sami obrađuju i dime lokalnim tresetom u maloj sladorani u sastavu destilerije.

Planovi za budućnost su, kako doznajemo, ozbiljni. Prije svega povećanje proizvodnje postavljanjem dodatnog para kotlova, izgradnja novih skladišta (otprilike tempom jedno skladište na godinu) i otvaranje nove sladorane kako bi svi maltovi vremenom postali njihov 100% Single Farm Single Malt Whisky. To dakako uključuje i planove za otkup još polja ječma, što je možda i najkompliciraniji pothvat. Uz to, ubrzo pokreću i otvaranje destilerije rumova na karipskom Barbadosu, za što su već prikupljene sve potrebne dozvole.

Ambiciozno i u svakom slučaju vrijedno pažnje. Pratit ćemo Kilchoman pomno kroz godine, a veselimo se i budućim druženjima na European Tours idućih godina. Još jednom čestitamo i Kilchomanu, a posebno malom timu Finih stvari predvođenom Zlatkom Ivkićem, jednim od pokretača i zamašnjaka hrvatske gastronomske scene. Na ovogodišnjem Kilchoman 2024 European Tour izbor kušanih uzoraka doista je bio izniman:

1.  Kilchoman Machir Bay  46% alk. – ključno standardno izdanje bazne serije single maltova destilerije, dozrijevano 90% u bourbonskim i 10% u Oloroso Sherry bačvama.

2.  Kilchoman Batch Strength 2004 European Tour Edition  57% alk. – posebna etiketa pripremljena za ovogodišnju turneju, ujedno i svjetska premijera budućeg ‘Batch Strength’ izdanja njihove bazne linije single maltova uz Machir Bay i Sanaig. Kupažu ‘Batch Strength’ edicija čine bourbonske i sherry bačve te 15-20% ponovno paljenih bačava francuskih crnih vina. Zanimljiva kombinacija naglašene voćnosti u kojoj vinske bačve doista funkcioniraju kao ‘začin’ u najpozitivnijem kontekstu.

3.  Kilchoman 16 Year Old  50% alk. – najstarije do sada izdanje Kilchoman destilerije inače prepoznatljive i cijenjene po relativno mladim izdanjima rijetko starijima od 8-9 godina. Kupaža je maltova destiliranih 2006. i 2007. godine i dozrijevalih u 21 bourbonskoj i sherry bačvi. Izvanredan whisky s dozom ‘starinskih maltova’ iz 1990-ih, pomalo netipičan za uobičajeni Kilchomanov profil. Neobične svježine i zaokruženog, mekanog dima.

4.  Kilchoman Loch Gorm 2024 Edition  46% alk.  – godišnje izdanje, kupaža maltova dozrijevalih isključivo u Oloroso Sherry  bačvama. Službeno na tržište izlazi krajem travnja, a ovogodišnje je kupaža whiskyja iz 2013. i 2014. godine. Jedno od osobno nam omiljenih izdanja destilerije Kilchoman.

5.  Kilchoman PX Sherry Casks  50% alk. – posebno izdanje dozrijevalo najmanje 6 godina isključivo u bačvama od Pedro Ximénez Sherry bačvama dobavljenima od bodege Jose Y Miguel Martin. Zanimljiv ‘slatkasti’ pogled na klasični maritimni treset s otoka Islay.

6.  Kilchoman New Make Spirit  63,5% alk. – svježi destilat reduciran na 63,5% alk., spreman za punjenje u bačve i višegodišnje dozrijevanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.