Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veuve Cliquot je tužio Lidl jer na jeftine pjenušce stavlja etikete iste boje kao njihove. Izgubili su

Europski sud presudio je u korist Lidla u sporu s LVMH-om oko narančaste boje po kojoj se prepoznaje šampanjski brend Veuve Clicquot u njihovu vlasništvu. LVMH je tužio Lidl da koristi nijansu narančaste koja je zaštitni znak Veuve Cliquota i tako krši zakone o zaštiti brenda. Sud je presudio da narančasta boja etiketa Veuve Cliquota nije dovoljno prepoznatljiva da bi se smatrala zaštitnim znakom u svim europskim zemljama.

Ova presuda podsjetila je na upozorenja drugih brendova koji su se nalazili u sličnim situacijama, kad nisu mogli zaštititi svoje boje i forme. Iako je u ovom slučaju Lidl istu narančastu stavio na svoje boce jeftinog pjenušca, iz čega se može zaključiti da su namjerno igrali na asocijaciju s jednim od najpopularnijih šampanjaca na svijetu, Veuve Cliquot im ne može ništa. LVMH tvrdi da Lidl neovlašteno kapitalizira snagu njihova brenda, ali sud smatra da argument boje nije dovoljan. Spor je počeo 2018. u Europskom uredu za intelektualno vlasništvo  (EUIPO) koji je odlučio u korist LVMH-a i odlučio da je narančasta boja legitimni dio zaštićene marke Veuve Clicquot.

Lidl je tvrdio da to nije istina jer se boje mogu zaštititi samo ako ih potrošači iz svih država EU prepoznaju kao zaštitni znak proizvoda. No pravna je granica za takvu zaštitu u EU toliko visoka da gotovo nitko nije uspio zaštititi svoju boju.Sud EU kojem se Lidl obratio prihvatio je taj argument i odlučio da Veuve Cliquot nema isključivo pravo na svoju narančastu jer ona nije dovoljno prepoznatljiva u svim zemljama EU, “posebno u Grčkoj i Portugalu.”

Slučaj sličan ovome prije nekoliko godina se vodio oko Lindtovih čokoladnih zečića i Lidla. Švicarski sud je zabranio Lidlu da prodaje čokoladne zečiće koji su bili gotovo isti kao Lindtovi, ali je EU sud to srušio. Europska unija ima vrlo komplicirane propise i praksu o zaštiti brendova koja često dovodi do dugotrajnih parnica i nezadovoljstva presudama. Zasad nema naznaka da bi se situacija mogla promijeniti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.