Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dalibor Matanić, režiser koji je upravo priznao da je seksualno uznemiravao kolegice, još je 2012. snimio niz seksističkih reklama za Osječko pivo

Osječka pivovara prije dvanaest je godina iziritirala dobar dio hrvatske javnosti. Udruga B.a.b.e tražila je zabranu njihove kampanje zbog seksizma. Seksizam se manifestirao u rimama za bećarce poput: Mala moja, dobro si mi sjela, čim te uzmem orosiš se cijela” ili “Mala moja prirodno se nosi, svoju livadu nikada ne kosi.” Takvi su “stihovi” već desetljećima potpuno nezamislivi u mainstream reklamama bilo gdje na Zapadu.

Pa ipak, bećarci Osječke pivovare uredno su se emitirali na programima svih hrvatskih televizija. Njihov redatelj Dalibor Matanić čvrsto je branio svoje prilično odvratne reklame, nazivajući ih “bezazlenom zafrkancijom.” 

Dalibor Matanić nesporno je jedan od najtalentiranijih hrvatskih režisera 21. stoljeća. Što ga, međutim, ne ekskulpira od odgovornosti za brutalne oblike seksizma kao što ni Emira Kusturicu nikad ništa neće moći osloboditi odgovornosti za podržavanje ratnih zločina širom svijeta, od Sarajeva do Kijeva. Dalibor Matanić danas je priznao da je godinama seksualno uznemiravao kolegice. Povukao se iz javnog života uz objašnjenje da je sve radio pod utjecajem droge i alkohola i najavio da će se liječiti. Što sve zvuči kao preventivni potez uoči eventualnog  kaznenog progona. Reklame za Osječko pivo, inače jedno od najgorih u Hrvatskoj, ukazuju da je Matanić nažalost uvjereni seksist, koji u seksualnom maltretiranju kolegica nikad nije vidio ništa loše.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.