Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Colettijev Francesco Grande učvrstio je status ovog vina iz tri berbe kao najambicioznijeg hrvatskog sivog pinota

coletti-multivintage

Na uskrsni smo ponedjeljak probali nova vina Franje Kolarića, vodećeg hrvatskog proizvođača sivog pinota i jednog od najvažnijih plešivičkih proizvođača klasičnih pjenušaca. Franjo Kolarić, vlasnik brenda Coletti, prije nekoliko je godina afirmirao načelo multivintage cuvéea, koje se relativno rijetko primjenjuje u svijetu mirnih  vina ali je esencijalno za pjenušce i šampanjce.

Prvi Kolarićev multivintage sastojao se od tri berbe sivog pinota, koje su došle na tržište pod imenom Francesco Grande. Francesco Grande uspješno je debitirao i kod sommeliera i kod vinske publike. Novi Francesco Grande, koji se sastoji od sivog pinota iz 2021, 2022. i 2023. godine još je bolji i užitniji.

Novi Francesco Grande ujedinjuje svježinu i snagu: on je istodobno lakopitak, ali dubok, ozbiljan , supstancijalan s dugim, voćno herbalnim završetkom. Riječ je o elegantnom i bogatom vinu koje autoritativno demonstrira da je Francesco Grande najambiciozniji hrvatski sivi pinot. Zanimljivo je da je Franjo Kolarić načelo multivintagea primijenio i na neka druga nova vina, poput chablisovski stiliziranog Chardonnaya iz 2022/23. koji bi trebao postati bestseler.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.