Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Davor Bienenfeld i Vid Nikolić 1. lipnja otvaraju Kiyomi, veliki azijski restoran u centru Zagreba. U rujnu slijedi Yakuza

“Zadao sam sebi 1. lipnja kao dan kad se Kiyomi  mora otvoriti. Točno je da je ostalo još dosta toga za napraviti u samom prostoru, ali 1. lipnja je naš definitivni deadline,” rekao  nam je jučer za ručkom u Izakayi zagrebački restorater Davor Bienenfeld.

Kiyomi se, podsjetimo, nalazi u prostranom dvoetažnom lokalu u atriju Zagrebačkog kazališta mladih, ulaz do Theatriuma Filipa Horvata gdje je devedesetim godinama radio Hard Rock Caffe Alberta Pape, jedan od najpopularnijih   zagrebačkih kafića svih vremena.

Kiyomi će biti panazijski restoran s naglaskom na dim sum i robatu, japanski roštilj na drveni ugljen. Zasad se na probnoj verziji menija nalazi desetak dim suma i šest jela s robate.

Osim dim suma i robate, Kiyomijev meni sadržavat će sushi, tempuru, salate i  selekciju autentičnih azijskih klasika: Kiyomijev suvlasnik, ugledni chef Vid Nikolić prije nekoliko je dana otputovao u Bangkok po zadnju rundu inspiracije uoči otvaranja restorana.

Davor Bienenfeld i Vid Nikolić

Hrana u Kiyomiju neće biti luksuzna ni posebno skupa. Bienenfeld kaže kako želi da njegov novi restoran, koji prima 85 gostiju, bude stalno pun, i za ručak i za večeru, što se ne može postići previsokim cijenama: “Predviđamo  potrošnju od oko 50 eura po gostu. Vinska lista imat će najpristupačnije cijene u strogom centru Zagreba,” naglašava Bienenfeld.

Zanimljivo je i važno da je za kartu koktela zadužen Ivan Leko, vlasnik Expressa u Petrinjskoj. Lekini se kokteli među profesionalcima smatraju vjerojatno najinventivnijima u Zagrebu. Tri ili četiri mjeseca poslije Kiyomija, u restoranskom bi se podrumu trebao otvoriti Yakuza.

Yakuza će biti bar s puno koktela i vina, ali i sa dim sumom: “Nekako mi je tužno vidjeti kako ljudi piju na prazno, bez ikakvih snackova. Osim toga, ako pijete bez hrane lakše vas uhvati alkohol. A nije nam cilj opijati goste,” pričao nam je jučer Bienenfeld.

Sudeći po renderima, Yakuza će postati uvjerljivo   najprivlačnije uređeni  zagrebački bar. S Kiyomijem i Yakuzom centar Zagreba napokon bi trebao dobiti reprezentativno mjesto za izlaske, kao i restoran s originalnim, kompetentno  pripremljenim azijskim   fusionom po prihvatljivim cijenana.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.