Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KARTELIZACIJA Čini se da su se vlasnici restorana počeli dogovarati oko plaća kuhara i konobara

kuhinja-kuhari

Ovih smo dana dobili potpisani mail o slučaju kartelizacije u ugostiteljstvu u jednom dalmatinskom gradu. U mailu se tvrdi da se tridesetak ugostitelja u tom velikom turističkom središtu sastalo i dogovorilo oko plaća koje će nuditi svom osoblju. Tako će se kuharima ove sezone ponuditi između 1200 i 1700 eura, maksimalno 2000 eura uz smještaj i hranu.

Ovo, sigurni smo, ne vrijedi za renomirane glavne chefove. Dogovoreno je, nadalje, da uvozno restoransko osoblje dobiva između 700 i 1200 eura mjesečno, plus besplatan smještaj i hranu. Lokalni kuhari koji su doznali za taj dogovor, sada navodno prijete bojkotom sezone.

Ove je tvrdnje nemoguće provjeriti, jer niti jedan restorater neće priznati da je sudjelovao u dogovoru o namještanju plaća. Međutim, pouzdano znamo da i pojedini ugostitelji u Zagrebu zadnjih tjedana pregovaraju o listi plaća za kuhare i konobare, a osobito o najvišoj mogućoj plaći što ne vrijedi, naravno, za najuglednije chefove.

Razumijemo da se ugostitelji žele zaštititi od divljanja plaća uoči pune turističke sezone. Međutim, ovakvi dogovori oko plaća predstavljaju, ponavljamo, školski primjer kartelizacije. Kartelizacija je nedopuštena, nemoralna i zapravo jako opasna. Kartelizacija, ukidanjem slobodnog tržišta, tjera još više hrvatskih kuhara i konobara u inozemstvo. Što je katastrofalno za hrvatsku ugostiteljsku industriju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.