Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VJERSKI SKANDAL U SARAJEVU Pekare Manja prodavale su burek sa svinjetinom deklariran kao burek s govedinom

Dok se Amerika već odavno brendirala kao zemlja u kojoj je sve moguće, poznati američki san sigurno ste to već negdje čuli, Bosna i Hercegovina bi komotno isto mogla učiniti kao zemlja u kojoj, evo, ništa nije nemoguće.

Redovnim inspekcijskim nadzorom Federalnog veterinarskog inspektorata ustanovljeno je naime da pekare Manja, u vlasništvu banja lučke firme Krajina Klas i notornog Saše Trivića od ranije poznatog policiji, prodaje burek deklariran kao proizvod od junećeg mesa ali je kod njih zapravo sa svinjskim.

“Prilikom inspekcijske kontrole zatečen je proizvod deklariran kao burek mini zaleđeno, brzo smrznuto vučeno tijesto s nadjevom od junećeg mesa, a u kojemu se nalazilo svinjsko meso.”

Tako ili barem slično glasi nalaz inspekcije naknadno potvrđen i u akreditiranom laboratoriju Europske Unije, gdje su također ustanovili prisustvo svinjske DNA u bureku deklariranom kao proizvod od junećeg mesa.

“Barem nije sa sirom!”, šalile su se neke Sarajlije koje, eto, više ništa ne može iznenaditi, ali stvar je veoma ozbiljna i degutantna.

U nadzoru je osim toga utvrđen i veći broj drugih nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva; loši sanitarno-higijenski uvjeti u procesu pripreme i prometa hrane te neispunjavanja uvjeta koji osiguravaju zdravstvenu ispravnost hrane do prodaje krajnjem potrošaču.

Inspekcija je kaznila lanac pekara Manja s 40.000 KM, a tijekom proteklih nekoliko dana kaznili su ih i stanovnici Sarajeva. Razbijeni su naime izlozi na sve četiri pekare Manja u Sarajevu: u centru grada, u naselju Dobrinja, Hrasnom i na Koševu.

Nije to, međutim, prvi put da se razbijaju izlozi na tim pekarama. Krajem prošle godine, nakon spornih stavova spomenutog vlasnika Saše Trivića koji je putem društvene mreže X napisao da su Srbi u Srebrenici samo trenirali za ono što slijedi, također je došlo do oštećivanja imovine. A, slično je bilo i prije nekoliko godina kad je isti čovjek izazvao revolt građana Sarajeva zbog podrške ratnim zločincima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću. Na izloge dviju njegovih pekara tada je bačena crvena boja, kao simbol krvi kojom su ti njegovi heroji tijekom devedesetih godina natopili ulice Sarajeva, a na treću, bezbeli, opet kamen…

Trivić je tada osim štete na izlogu pokušao sanirati i PR štetu koju je napravio svojem poduzeću jer su ih kupci počeli bojkotirati, pa se javno ispričavao i sam za sebe govorio da je, citiram: “konj!” Drugi su ga, jasno, nazivali još pogrdnijim te mnogo ispravnijim nazivima…

Eh da, skoro sam zaboravio, bilo je toga i previše pa ćete mi oprostiti, još 2016. godine nekoliko uposlenica bošnjačke nacionalnosti dalo je kolektivni otkaz u jednoj od pekara Manja u Sarajevu jer im poslovođa te poslovnice, kako su navodile, psovao muslimansku mater i Bajram nazivao “njihovim ružnim praznikom”. Istovremeno s tim događanjima počele su se širiti i glasine o tome da u glavnoj proizvodnji pekarni Manja, koja se nalazi u Banja Luci, umjesto ulja i masnoća kako navode, zapravo koriste svinjsku mast.

Je li moguće, pitat će se svatko, da unatoč svemu tome oni u Sarajevu i dalje najnormalnije posluju, pa se njihovi proizvodi čak nalaze na policama i u domaćem lancu supermarketa Bingo, a odgovor na to pitanje dao sam već na samom početku teksta.

U Americi je sve moguće, a u BiH, nažalost, ništa nije nemoguće! Za razliku međutim od ove američke verzije koja je san, u Bosni je, čini mi se, više riječ o noćnoj mori.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.