Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Transilvanijsko Zmajsko Balaur jedno je od najmoćnijih piva ikad napravljenih u Hrvatskoj

Balaur je rumunjski, transilvanijski izraz za zmaja, koji možda potječe iz albanskog a možda iz starogrčkog jezika. Balaur je veliki, opaki, višeglavi zmaj, u nekim interpretacijama gadna zmija koja na skulpturama može podsjetiti na majanskog zmijskog boga Kulkulkana, jukatansku verziju aztečkog Quetzalcoatla.

Zmajska pivovara, prva hrvatska profesionalna craft pivovara, 8.ožujka proslavila je jedanaesti rođendan. Svakoga proljeća u povodu godišnjice osnutka, Zmajska pivovara Andreja Čapke pušta na tržište specijalna piva različitih žanrova, koja dramatično podižu kvalitativne i stilske standarde hrvatskog pivarstva.  Ovog se proljeća Zmajska odlučila za duplu IPA-u Gargoyle Gala s čak šest vrsta hmelja, 65 IBU-a i očekivanih simboličnih 8,3 posto alkohola, koja je odlična osobito za jela poput odojka, lungića, istarskih kobasica, sirove tune ili pizze s malo ambicioznijim mesnim nadjevima. S obzirom na naglašenu ali ugodnu gorčinu, Gargoyle Galu probat ćemo svakako i s fritajom od divljih šparoga i pancete.

Gargoyle Gala je odlična, no Balaur je senzacionalan. Balaur je russian imperial stout s 10,4 posto alkohola, mračan kao noć u Kijevu kad zbog bombardiranja nestane struje i pjenušav kao Guinness iz najprofesionalnijih točionica. Ovo baršunasto pivo odležalo je godinu dana u bačvama u kojima se školovao Zmajski whiskey Tale of the Dragon’s Tail.

Balaur je pivo za pašticadu, beef bourguignon, bifteke ali i odležanu govedinu poput zrelog T-bonea, ribeyea ili Porterhousea, kao i za klasičnu pekinšku patku serviranu s džemom od šljiva. Štoviše, Balaur se odlično slaže i s tamnom čokoladom, od Lindtovih nevoćnih Exclusivea do skoro svih Valrhona iznad 60 posto. Balaur ulazi u trajno pivarsko naslijeđe Andreja Čapke. Nažalost, Balaur i Gargoyle Gala ne prodaju se u supermarketima. Preporučujemo da pokušate na web shopu Zmajske pivovare.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.