Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pivovara  Medvedgrad, koja upravo slavi 30. rođendan, primjer je uspješnog i dugoročno održivog obiteljskog biznisa

Prije tri desetljeća Ivo Nauković otvorio je pivnicu  Medvedgrad s pogonom za proizvodnju piva. Začuđeni gosti i prolaznici fascinirano su gledali relativno masivne  tankove i dugačke cijevi u izlozima velikog lokala u Savskoj, gdje se danas nalazi neki kvazimakedonski restoran.

U Medvedgrad smo dolazili relativno često, jer smo u devedesetim godinama radili u Vjesnikovu neboderu, udaljenom jednu ili dvije tramvajske stanice od prostrane pivnice s niskim cijenama. Hrana nije bila nekorektna, a Zlatni medvjed, premda bazični lager, bio je ipak mnogi bolji od Ožujskog ili Karlovačkog. Zlatnom se medvjedu uskoro pridružila Crna kraljica.

U posljednjih desetak godina Medvedgrad je razvio vrlo široku paletu piva, od kojih nam je uvjerljivo najdraži Fakin, vrlo solidna gorkasta IPA. Neki ljudi koji se u pivo  razumiju puno više od nas kažu kako je Baltazar zapravo najbolje Medvedgradovo pivo. Osim raznolikog asortimana piva koji uključuje niz sezonskih izdanja, Medvedgrad se afirmirao zaista jedinstvenim, duhovitim i inteligentnim etiketama koje spadaju u vrh suvremenog hrvatskog dizajna.

Braća Nauković

Obitelj Nauković pokazala je i smisao za moderni biznis. Godine 2017. pokrenuli  su crowdfunding; više od 290 malih ulagača iz 26 zemalja investiralo je u Medvedgrad oko milijun eura. Tim je novcem podignuta nova Medvedgradova pivovara u Gajnicama. Medvedgrad  danas vodi druga generacija: braća Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković. Pivovara Medvedgrad primjer je dugoročno održivog, inventivnog obiteljskog biznisa.

Fotografije Boris Berc, Samir Cerić Kovačević i Pivovara Medvedgrad

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.