Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon 40 godina na škotskom Islayu ponovno je otvorena legendarna destilerija Port Ellen

Nakon 40 godina ponovno se otvorila destilerija Port Ellen na škotskom otoku Islay. Digao, vlasnik Port Ellena, u obnovu “destilerija duha” uložio je 185 milijuna funti. U sklopu te investicije reanimirana je i druga poznata škotska destilerija Brora. 

“Ovo je ključni trenutak za Diageo i za škotski viski”, rekao je Ewan Andrew, Diageov direktor globalnog opskrbnog lanca i nabave i glavni direktor za održivost., “Port Ellen je ukorijenjen u ovu zemlju i ljude s Islaya, ali njegovo ime diljem je svijeta pojam za kvalitetan škotski single malt whisky. Redizajn Port Ellena vodile su ideje inovacije, eksperimenta i održivosti”. 

Port Ellen je najpoznatija škotska destilerija duh. Riječ duh označava destileriju koja je odavno prestala raditi, ali u bačvama još čuvaj whisky. Otkako se Port Ellen zatvorio 1983. njihov je whisky postao jedan od najtraženijih kolekcionarskih whiskyja na svijetu. Port Ellen peated single malt smatra se jednim od najkarakternijih najboljih predstavnika Islay stila.

Port Ellen je na južnoj obali Islaya 1825. osnovao Alexander Kerr Mackay. Izvorno, Port Ellen je bio dobavljač slada za lokalne destilerije. Ime je dobio obližnjem gradu Port Ellen. Nakon što je otvorio destileriju, Alexander Mackay je bankrotirao za nekoliko mjeseci. Destileriju su preuzeli njegovi rođaci John Morrison, Patrick Thomson i George MacLennan. Godine 1836. zakup Port Ellena preuzeo je 21-godišnji John Ramsay, bratić Johna Morrisona.

Rođen u glasgovskoj destilerskoj obitelji i školovan za računovođu, Ramsay je prvi put stigao na Islay 1833. da bi provjerio kako se u Port Ellenu upravlja njegovom obiteljskom investicijom, jer je destilerija bila u problemima. Kad je vidio njen stvarni potencijal, Ramsay se prekvalificirao u destilera, sklopio partnerstvo s lokalnim zemljoposjednikom Walterom Frederickom Campbellom, kako bio osigurao trajni zakup i Port Ellen pretvorio u centar inovacije u tadašnjoj industriji whiskyja.

U Port Ellenu Ramsay je postavio prvi spirit safe, zatvorenu instalaciju koja je destilerima omogućavala da precizno analiziraju i usmjeravaju destilat iz kotla. Spirit safe je kasnije postao standardni i tipični dio škotskih destilerija. Ramsay je razvio tada novu vrstu kotlova i prva duty free skladišta, bio je pionir prekooceanske trgovine whiskyjem, izvozio je Port Ellen u Ameriku i prvi uvozio sherry i madeiru a njihove bačve koristio za odležavanje whiskyja. Razvoj trgovine i proizvodnje whiskyja na Islayu uvelike se pripisuje Johnu Ramsayu i Walteru Fredericku Campbellu, zbog uspostave brodske linije od Islaya do Glasgowa i gradnje glavnog lučkog terminala na otoku.  

John Ramsay umro je 1892, njegova udovica Lucy Ramsay naslijedila je i upravljala Port Ellenom do svoje smrti 1906. Njihov sin Iain Ramsay naslijedio je destileriju i licencu ali Prvi svjetski rat i ekonomska depresija natjerali su ga da proda Port Ellen firmi koju su zajedno osnovali blenderi James Buchanan i John Dewar, njihovi nekadašnji klijenti. Godine 1925. Buchanan i Dewar spojili su se s tvrtkom Distillers Company Limited i na nju prenijeli vlasništvo nad Port Ellenom. Novi vlasik zatvorio je i konzervirao destileriju 1930. zbog prohibicije i krize tržišta whiskyja, da bi je ponovno otvorili 1966. Ovo je dakle drugo ponovno otvaranje Port Ellena. 

U ponovno otvorenoj destileriji uz replike originalnih kotlova i ugrađena je i najnovija tehnologija koja će se, u inovacijskom duhu Port Ellena, tek testirati u proizvodnji. “Čast mi je preuzeti ovu novu poziciju na čelu legendarne destilerije i graditi na pionirskoj prošlosti Port Ellena”, rekao je glavni desetiler Port Ellena Ali McDonald.

“Port Ellen ima poseban status među strastvenim ljubiteljima viskija, a vidjeti kako destilat ponovno teče iz ovih destilatora nevjerojatan je trenutak za lokalnu zajednicu i svijet viskija. Duboko smo predani pomicanju granica whiskyja kroz eksperimentiranje. Jedva čekam vidjeti što danas možemo kreirati.” Povodom ponovnog otvorenja Port Ellen je punio Port Ellen Gemini, dva whiskyja stara 44 godine, iz tri bačve od europskog hrasta iz 1978.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.