Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najbolja sezona ikad? Skoro sve što je prošlog vikenda radilo u Rovinju, bilo je puno do prepuno 

rovinj-rivijera

U Rovinju je prošlog vikenda službeno počelo ljeto. I to tjedan prije Uskrsa, koji se obično smatra laganim uvodom u sezonu. U subotu i nedjelju nekoliko smo puta prošetali cijelim gradom. Skoro sve što je bilo otvoreno bilo je puno. Baš doslovno puno, osim par groznih pasta-pizza-grill-fisch restorana, koji ionako više nemaju što tražiti u rovinjskoj gastronomskoj ponudi.

U nedjelju oko jedan u našem omiljenom ristorantinu Rio nije bilo slobodnog stola. Simpatična konobarica u obližnjem Kantinonu nije stigla preuzimati sve narudžbe horde gladnih gostiju, koji su napunili Kantinonovu terasu na Rivi. Kafići u centru bili su još puniji. Gosti su morali mahati konobarima da bi se izborili za piće. Pune se bile i pizzerije, ali i fine dining restorani.

U subotu navečer u Cap Aureu jelo je više od trideset gostiju a barem je jedan stol, sudeći po narudžbi vina koja je uključivala i šampanjac Krug, potrošio minimalno pet tisuća eura. Gornja rovinjska šetnica, od Katedrale do Lučke kapetanije, također je bila prilično prometna: kafići sunčališta koji su radili nisu imali ni jednu slobodnu stolicu, Puntulina se pripremala za puni servis a Carrera 5 niže u gradu, svojedobno napredna vinoteka koja se pretvorila u ne baš prestižni kafić, pod svojom je neuglednom ceradom također primila dosta gostiju.

Kafić ispred zgrade RBA banke bio je drastično prepun, a pred lokalom aRome Gelato stvarali su se redovi za sladoled netipični za ovo doba godine. Naposljetku, i kavana ispred Grand Parka, najboljeg velikog hotela u Hrvatskoj, oba je dana bila preprometna. U nedjelju oko pola dvanaest Grand Parkovi su gosti na recepciji stajali u redovima da bi platili račun.

A Grand Park je i izvan pune sezone relativno skup, sobe koštaju oko 400 eura na noć. Oni rovinjski lokali koji nisu radili vjerojatno su lupali glavom o zid zbog propuštene zarade; za uskrsni vikend otvorit će se vjerojatno sve što kani zaraditi novac. U gornjim smo rovinjskim ulicama, kao i ponegdje na Rivi, vidjeli dosta ljudi kako uređuju lokale, peru terase i unose namještaj. U Rovinju se ovoga vikenda jedino tržnica doimala praznom i pustom, što je opet dobra vijest, jer rovinjska tržnica spada među najgore i najbezobraznije u Hrvatskoj. Sva se ova rana proljetna gužva događa u vrijeme kad Rovinju nedostaje pola Rovinja. Glavni je gradski trg, naime, pretvoren u veliko, prašnjavo i bučno gradilište. Prilično je izvjesno da radovi neće biti tako brzo gotovi, što znači da hotel Adriatic kao epicentar gradskog života neće ni tijekom pune sezone moći otvoriti svoje terase.

No, i takav pomalo invalidni Rovinj prošlog je vikenda ostavljao dojam kao da smo u svibnju a ne u ožujku. Rovinj, srećom, nije usamljen slučaj. U petak smo ručali u Plavom podrumu na čijoj je terasi bilo dosta gostiju. Predstavnice Kvarnerske turističke zajednice kazale su nam da je Kvarner samo u siječnju 2024. primio četrdesetak posto više gostiju nego u siječnju 2023. U subotu smo u kušaonici vinarije Medea u Vodnjanu svjedočili prodaji kartona i kartona vina, kao da smo usred ljeta a ne u preduksrsnom vikendu.

U nedjelju je pak Alla Beccaccia u Valbandonu bila puna i zaposlena, kao da u Hrvatskoj sezona traje dvanaest, ili barem deset mjeseci. Sudeći po svemu što smo prošlog vikenda vidjeli u Istri i Opatiji, kao i prema najavama rezervacija velikih istarskih turističkih kompanija, Hrvatska bi poslije razočaravajućeg ljeta 2023. mogla doživjeti najbolju, ili jednu od najboljih turističkih sezona uopće. Naravno, pod uvjetom da za Dalmaciju vlada jednaki interes kao za Istru i Kvarner.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.