Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ikadorova Martina Škarica pobijedila je na sommelierskom prvenstvu Istre i Kvarnera

Istra i Kvarner sommelierski su najaktivniji dijelovi Hrvatske. Tako je bilo i prije mnogo godina, kad su Daniela Kramarić, Emil Perdec i Sandi Paris počeli postavljati visoke profesionalne kriterije u vinski ambicioznijim hrvatskim restoranima i hotelima. Tako je i danas, jer istarski i kvarnerski hoteli i restorani razumiju da pravi  gastronomski servis bez sommeliera naprosto ne može biti efikasan.

S druge strane, nažalost, većina zagrebačkih hotela s iznimkom Esplanade kao i golema većina zagrebačkih restorana, uopće nema radno mjesto sommeliera. Što je veliki problem za zagrebačku restoransku publiku, a još veći za same restorane i hotele koji propuštaju priliku da malo ozbiljnije zarađuju na vinu: sommeliere se ne smije tretirati kao dodatni trošak nego kao generatore profita.

Budući da su Istra i Kvarner dvije najnaprednije hrvatske sommelierske regije, logično je da natjecanje sommeliera Istre i Kvarnera u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, privlači posebnu pozornost profesionalne zajednice. Finalni dio ovogodišnjeg kvarnersko-istarskog sommelierskog prvenstva održan je u dvorcu Morosini Grimani u Svetvinčentu. Pobijedila je Martina Škarica, sommelierka Ikadora iz Ike, uvjerljivo najluksuznijeg hotela na Kvarneru.

Gospođa Škarica već je devet godina u sommelierskom poslu u kojem je učila uz brata Marka Škaricu, jednog od najpoznatijih hrvatskih sommeliera. Martina Škarica radi u Ikadoru od 2022. godine. Drugo mjesto osvojio je Igor Klarić iz rovinjskog Amarina, a treće Josip Orišković iz Dvorca Belaj. Najboljim sommelierima Istre i Kvarnera nagrade su uručili Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba i Emil Perdec, regionalni povjerenik HSK za Istru.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.