Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istinita priča o tome kako je dobar chef napustio odličan restoran u Istri zbog nešto veće plaće u Dalmaciji

restoran-kuhinja-chef-1

Jedan od najboljih restorana na sjeveru Jadrana prije nekoliko je godina angažirao chefa sa solidnim iskustvom i dobrim tehničkim vještinama, izbrušenima i u  vrlo ozbiljnom europskom Michelinovom restoranu. No, chef je i nakon više od deset godina rada po raznim hrvatskim i internacionalnim restoranima bio prilično anoniman.

Chef je nesumnjivo pridonio svom novom restoranu u Istri: hrana je bila precizna, lijepa i dobro pripremljena. Vlasnik restorana zauzvrat je promovirao svog novog chefa: predstavljao ga je medijima, hvalio ga je u profesionalnim krugovima, potpisivao menije koje su zajedno izrađivali njegovim imenom. Taj restoran, važno je napomenuti, nikad ranije nije potpisivao chefove pod svoje jelovnike. Idila je, međutim, trajala samo do ovog proljeća, dakle do priprema za novu sezonu.

Chef je nedavno obavijestio vlasnika restorana  u kojem je, znači, prvi put stekao prepoznatljivo profesionalno ime i prezime, da odlazi raditi u Dalmaciju zbog boljih financijskih uvjeta. Što je naizgled logično. Međutim, napustiti vrhunski restoran koji vas je profesionalno afirmirao zbog boljih  financijskih uvjeta negdje drugdje, primjer je kratkoročnog  pogleda na karijeru.

Zaista ozbiljni chefovi, poput Ane Grgić Tomić u Esplanadi, Hrvoja Kroflina u Manu2, Marija Mihelja u El Toru i Maredu ili Ante Udovičića u Lemongardenu, ostaju jako dugo godina u jednom restoranu, pod uvjetom, naravno, da taj restoran zaista vrijedi. I ti chefovi spadaju u stvarnu hrvatsku gastronomsku  elitu. Oni drugi, koji se ravnaju po kratkotrajnim kriterijima ponude i potražnje, uglavnom ostaju tek prolaznici u chefovskom poslu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.