Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEOBIČNO ISTRAŽIVANJE Kuhari sezonci očekuju plaću od 1482 eura neto, ali sezonski pomoćni radnici u kuhinji žele plaću od 1322 eura

kuhari-kuhinja-restoran

Portal MojPosao objavio je rezultate velikog istraživanja o sezonskim radnicima u hrvatskom turizmu. Istraživanje potvrđuje da broj stranaca među sezoncima neprekidno raste, i kad je riječ o strancima iz regije i o stranim državljanima iz azijskih zemalja. I

straživanje, nadalje, pokazuje da je lani objavljeno bitno manje oglasa za sezonska radna mjesta nego preklani, što dodatno potvrđuje kako lanjska turistička sezona u Hrvatskoj nije bila briljantna: njeni dobri financijski rezultati prije svega su posljedica visoke inflacije. Najzanimljiviji dio istraživanja portala MojPosao o zapošljavanju u turizmu odnosi se na očekivane plaće u pojedinim zanimanjima. Ti su rezultati donekle neobični.

MojPosao, naime, tvrdi da kuhari u prosjeku očekuju minimalnu neto plaću od 1482 eura. Međutim, pomoćni radnici u kuhinji prema istom istraživanju očekuju minimalnu neto plaću od 1322 eura. Prilično je nemoguće da pomoćni radnici u kuhinji dobivaju samo desetak posto nižu plaću od kuhara. Iskreno govoreći, ne znamo puno restorana u kojima pomoćni radnici zarađuju 1300 eura neto. Većina restorana pomoćne radnike plaća oko 800 do maksimalno 1000 eura.

Pretpostavljamo da je u interpretacijama istraživanja došlo do metodološke pogreške, jer se ne navodi o kojim se specifičnim kuharskim dužnostima radi, pa je tako ispalo da su kuhari dosta skromni u svojim zahtjevima. Chefovske su plaće definitivno značajno veće. No, svakako je zanimljivo da pomoćni radnici u kuhinji misle kako će ove sezone zarađivati više od 1300 eura. Ako se takve plaće doista postignu, bit će to teži udarac za biznis planove brojnih hotela i restorana na moru.

Konobari sezonci pak očekuju plaće od 1408 eura, što se uz dobre napojnice može udvostručiti: problem je, međutim, u tome što su napojnice u Hrvatskoj trenutno polulegalne. U svakom slučaju, stanje s radnom snagom u hrvatskom hotelijerstvu i ugostiteljstvu i ove će sezone biti uobičajeno dramatično.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.