Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Crno vino fenomenalno ide uz sushi. Sinoć smo u Tekki uz nigiri s masnom tunom, jeguljom i japanskim gofom pili Faiveleyev Vosne-Romanee

Jučer smo u Tekki večerali u društvu jednog od najuglednijih hrvatskih vinara. Pa smo odlučili malo eksperimentirati. Iz kućnih smo zaliha u restoran donijeli butelju burgundskog crnog pinota, Faiveleyeva Vosne-Romaneea, da vidimo kako crno vino ide uz sushi i sashimi.

Teoretski, crna vina s niskim taninima trebala bi se dobro slagati sa sushijem. Sushi i sirova riba ne vole snažne tanine ni vina u kojima se jako osjeća drvo, jer se prejaki tanini mogu potući s teksturom ribe dok dim iz barriquea narušava delikatnost i čistoću vrhunskog sushija. No, u praksi, uz sushi se, kažu statistike, u više od 90 posto slučajeva naručuju bijela vina, šampanjci ili sake.  I mi smo vrlo rijetko u hrvatskim ali i europskim sushi barovima vidjeli da gosti naručuju crno vino.

Obiteljska kuća Faiveley jedan je od četiri najveća negocijanta u Burgundiji, s desetak vlastitih grand cru položaja uključujući dva monopola. Vosne-Romanee je komunalna apelacija na Côte de Nuits, koja obuhvaća čak šest grand crua uključujući sam Romanée-Conti. Uvijek je prilično uzbudljivo piti vino koje bar dio imena dijeli s Romanée-Conti. Samo vino, iz berbe 2020, bilo je odlično: blagi, polirani tanini, puno svježine, koncentrirani mirisi i okusi crvenog voća, gusta ali baršunasta tekstura i onaj zanosni osjećaj visokog stila koji dobri burgundci daju i u relativno nižem rangu cijene (Faiveleyev Vosne-Romanee u trgovinama košta stotinjak eura, što je za dobru Burgundiju danas nažalost jeftino).

Vosne-Romanee se fenomenalno složio sa sashimijem od masne tune, jer je podcrtao njegovo bogatstvo okusa i teksture i amortizirao masnoću. Još je bolje išao uz nigiri s jeguljom i nigiri s torom: bojali smo se da će se ocat i šećer u riži sukobiti s vinom, ali vino je zadržalo svoj otmjeni karakter i čistoću okusa i aroma, istodobno naglašavajući snažne okuse jegulje i masne tune.

Jedino nije funkcionirao pairing s gunkanom od ježinca: jod u ježincu učinio je Vosne-Romanee neugodno metalnim. No, sve druge kombinacije pokazale su se iznimno uspješne. Tako da hrvatskim sushi restoranima toplo preporučujemo da pojačaju izbor crnih pinota. Dobar crni pinot od sinoć spada među tri naša najdraža žanra vina uz sushi: druga dva su ružičasti šampanjci i suhi rizlinzi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})