Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U 80. godini umro je Branimir Cebalo, preporoditelj grka na Korčuli

Grk je danas najtraženije i najskuplje dalmatinsko bijelo vino. Prije 33 godine grk uopće nije postojao. Nije bilo dućana ili restorana gdje ste mogli naručiti butelju grka. Grk je nestao s propašću poljoprivredne zadruge koja ga je proizvodila.

No, istodobno s krizom dalmatinskog zadružnog vinogradarstva, nastajalo je dalmatinsko privatno vinogradarstvo. Pa je tako 1991. godine Branimir Cebalo iz Lumbarde buteljirao prvi privatni grk poslije Drugoga svjetskog rata. Cebalo nije bio vinar ni vinogradar. Cebalo je bio električar, zaposlen kao monter u lokalnoj pošti. Usput se bavio ribarstvom.

No, početkom devedesetih odlučio je preuzeti očev vinograd, u kojem je rastao grk. I tako je počeo preporod grka, veličanstvene dalmatinske autohtone bijele sorte koja daje velika, izrazitio južnjačka, topla vina s visokim kiselinama. Cebalov Grk, prepoznatljiv po jačem alkoholu, biljnim citrusnim i zemljastim aromama i zaista gorkom završetku, dulje od dvadeset godina bio je nacionalni sinonim za tu veličanstvenu sortu. Branimir Cebalo, koji je preminuo u osamdesetoj godini, zaslužuje trajno i važno mjesto u povijesti moderne hrvatske vinske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.