Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proljeće u Batku počelo je bogatom juhom od zelenih šparoga

Do prije nekoliko godina šparoge se nisu smatrale povrćem tipičnim za roštiljarne. Sve dok lanac Batak negdje u proljeće 2019. na svoj sezonski jelovnik nije uveo grilane zelene vrtne šparoge. U ožujku i travnju te godine Batak je prodao nevjerojatnih 5000 porcija šparoga, ili nekoliko desetaka tanjura manje. I tada se scena roštiljarni počela okretati prema sezonskoj hrani.

Vlasnici su vidjeli da roštiljarne ne trebaju prodavati samo goleme komade mesa, i da se sezonska roba traži i u takvom restoranskom žanru. Ove je godine proljeće u Batku počelo klorofilno zelenom juhom od vrtnih šparoga, obogaćenom umjerenom dozom gustog vrhnja, komadićima šparoga i čipsom od povrća. Kako Hrvati obožavaju šparoge, ova se veoma ukusna juha u prva dva tjedna prodala u četveroznamenkastom broju porcija. Uostalom, što je logičnije nego u ožujku, travnju i svibnju pripremati juhu od šparoga? I što bolje legitimira restoran koji poštuje sezone nego činjenica da prodaje jela od povrća kojeg su tržnice prepune? 

Batak će uskoro početi peći zelene šparoge na roštilju, a bilo bi zgodno da razmisle o umaku ili pestu od medvjeđeg luka, jer se medvjeđi luk sjajno slaže s mesom s roštilja. Uostalom, prije više od dvadeset godina Tomislav Špiček nam je u Baltazaru poslužio pljeskavicu s kremom od medvjeđeg luka koju do danas nismo zaboravili.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.