Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U četvrtak je u Esplanadi održan prvi En Primeur Bregovite Hrvatske, uz vrlo mnogo posjetitelja i niz zanimljivih i vrijednih vina

Smaragdna dvorana najboljeg zagrebačkog hotela u četvrtak popodne ugostila je brojne vinare iz bliže i dalje okolice Zagreba. Bregovita Hrvatska sastoji se od niza esencijalno zagrebačkih vinogorja (jedino je Međimurje nešto dalje ali ipak ne osobito daleko) koje Zagreb nažalost nije prepoznao kao svoja.

Prvi En Primeur Bregovite Hrvatske mogao bi pomoći nadilaženju te velike pogreške u zagrebačkom ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Na prvom En Primeur kušanju novih i mladih vina Bregovite Hrvatske nastupilo je više od trideset proizvođača, s oko 150 uzoraka. U kratkom obilasku stolova uspjeli smo probati dva nova, prilično privlačna Colettijeva vina; Il Grande Vecchio od starih samoborskih sorti i kremasto svježi Chardonnay iz dvije kupažirane berbe. Lagradi je donio odličan Rizling, Košćak i Kopjar vrhunske pjenušce, a Bodren jedan senzacionalni botritični  Rizling prosušenih bobica iz 2017, koji još nije na tržištu.

Ivana Puhelek predstavila je Sauvignon iz 2023. koji posjeduje međunarodni šampionski potencijal, dok su Dvanajščak-Kozol impresionirali paletom originalnih, vibrantnih, terroirskih vina s puno svježine i supstance. Naposljetku, vinarija Voštinić Klasnić točila je Natural, šest mjeseci macerirani škrlet koji se pokazao netipično elegantnim i zapravo laganim s obzirom na dugu maceraciju.

Šteta je što na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske nije sudjelovalo više plešivičkih i međimurskih vinarija. Nadamo se da će se to iduće godine ispraviti. En Primeur Bregovite Hrvatske važna je smotra za promoviranje vina iz vinogorja koja prirodno gravitiraju Zagrebu, a koja dosad nisu zajednički nastupala osim na BregFestu. Današnji je En Primeur pokazao da kvaliteta vina Bregovite Hrvatske stalno raste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})