Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POBJEDA U AMERICI Fakinov Teran 2022. proglašen je najboljim crnim vinom na važnom ocjenjivanju u Teksasu

Marko Fakin i Bety Prodan Fakin ciljano su poslali vina na ocjenjivanje za nagradu Texsom, jer je riječ o ocjenjivanju fokusiranom na biznis. Texsom se svake godine organizira u Teksasu kako bi profesionalci, dakle ugostitelji i trgovci, dobili relevantnu valorizaciju vina za predstojeću sezonu. Texsom organizira i najveću edukacijsku konferenciju za vinske profesionalce u Americi. Osnivač i producent te konferencije, Master sommelier James Tidwell, sudi i na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama.

Texsom se predstavlja kao najselektivnije ocjenjivanje u Americi. Godišnje se prijavi nekoliko tisuća vina, od kojih se klasificira u prosjeku tisuću. Fakinov Teran iz 2022. na Texcomu je dobio Judges Selection nagradu, ekvivalent nagradi Best in Show na Decanteru, što znači da je proglašen apsolutno najboljim vinom  u svojoj kategoriji (u ovom slučaju kategorija je bila sortno crno vino-ostale sorte).

Od 927 klasificiranih vina iz cijeloga svijeta, samo 44 su dobila Judges Selection nagradu. Fakinova Malvazija iz berbe 2022. dobila je platinastu medalju. Podsjetimo, berba 2022. u Istri bila je jedna od najboljih berbi za crna vina u povijesti. Ukupno je šest hrvatskih vina dobilo nagrade na Texsomu. Zlato su dobila Vina Delmati za trbljan Biokovo (trebbiano) iz 2021, srebro Rizmanov plavac Primus iz 2018, crno Biokovo od plavke Vina Delmati iz 2021. a Volarevićev plavac Syrtis iz 2017.  osvojio je broncu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})