Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U povodu zatvorske kazne zbog pokvarenih vongola: Hoće li restorani prestati posluživati kamenice i druge sirove školjke? 

Znamo ponešto o trovanju školjkama. U zadnjih smo tridesetak godina, počevši od ožujka 1995, u najužem obiteljskom krugu proživjeli barem sedam trovanja kamenicama i drugim školjkama. I to u Opatiji, na Krku, u Londonu, u New Yorku, u Zagrebu i u Dubrovniku, plus jedno trovanje vongolama u Zagrebu.

Zanimljivo je da nam se trovanje kamenicama u Londonu dogodilo u čuvenom Bentley’s Oyster Baru u Swallow Streetu, koji postoji oko 150 godina i koji je, kako ime kaže, specijaliziran za kamenice. Posljedice trovanja kamenicama znaju biti prilično gadne: temperatura  raste na 40 stupnjeva, stalno povraćate, sve vas boli i dan ili dva ne možete ustati iz kreveta. Norovirus je glavni uzročnik trovanja kamenicama i drugim sirovim školjkama. U Engleskoj je između 2012. i 2023. prijavljeno 1307 trovanja norovirusom u kamenicama. Što znači da barem desetak puta više trovanja nije prijavljeno. Učestalo povraćanje i visoka temperatura ne šalju vas nužno na hitnu, nego čekate da trovanje prođe.

E sada, ključno je naglasiti da restorani nisu i ne mogu biti odgovorni za norovirus u kamenicama i drugim sirovim školjkama. Restorani ne mogu znati je li pojedina školjka zaražena norovirusom. Jednostavno ne mogu, jer je to tehnički nemoguće. Utoliko je presuda talijanske sutkinje, koja je chefa restorana s dvije Michelinove zvjezdice Marca Sacca osudila na dvomjesečni zatvor zbog norovirusa u vongolama koje je poslužio, potpuno suluda i ultimativno neprevedna. Restorani mogu biti krivi ako prodaju stare školjke, staru ribu i trulo meso. Ali ne mogu biti krivi za norovirus u svježim školjkama.

Ova sumanuta talijanska presuda restoratere suočava s teškom, poslovno i gastronomski delekosežnom odlukom: hoće li restorani prestati posluživati žive kamenice i druge svježe školjke kako se ne bi suočili sa sudskim tužbama? Ako talijanski slučaj presude protiv Michelinova chefa zbog norovirusa u vongolama potakne restoratere da prestanu posluživati sirove školjke, bit će to veća gastronomska katastrofa s dugoročnim posljedicama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.