Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Talijanski chef s dvije Michelinove zvjezdice osuđen na zatvor jer je poslužio vongole zaražene norovirusom

Talijanski chef Marco Sacco, čiji restoran Piccolo Lago u Mertozzu ima dvije Michelinove zvjezdice, osuđen je na dva mjeseca zatvora i financijsku kaznu od 20 tisuća eura jer su mu se gosti 2021. otrovali rižotom u kojem je koristio vongole zaražene norovirusom. Slučaj je izazvao veliku aferu.

Trovanje školjkama incident je koji trajno može ugroziti restoran, ponekad ga i uništiti, kao što se zbog trovanja gostiju kamenicama svojedobno dogodilo zagrebačkom Asu. Ili u puno poznatijem slučaju Nomi Renea Redzepija. Ovdje je važno reći da chef zaista ne može znati jesu li školjke zaražene norovirusom, pa neki restorani kako bi izbjegli rizik ni poslužuju sirove školjke.

U slučaju restorana chefa Marka Sacca sporne su bile vongola iz Francuske koje je u rižotu poslužio u srpnju 2021. U restoranu je bilo vjenčanje, pa su mladenci i njihovi gosti dan umjesto u veselju proveli na hitnoj. Torinsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu i brzo se utvrdilo iz kojeg su uzgajališta vongole došle i koja ih je talijanska tvrtka uvezla.

Prema Saccovim odvjetnicima, školjke su u restoran stigle već zaražene i pa su tražili da odgovornost snosi dobavljač. Sud je ipak utvrdio da su za trovanje gostiju odgovorni chef i osoblje restorana, štoviše, chef je osuđen za “svjesno ugrožavanje zdravlja i trgovinu štetnim prehrambenim proizvodima.” Supružnicima na čijem je vječanju došlo do trovanja dosuđeno je 8 tisuća eura odštete, svakome otrovanom gostu po 250 eura, a 10 tisuća eura su sudski troškovi koje mora platiti Marco Sacco, koji i dalje tvrdi da je sve procedure odradio profesionalno i najavljuje žalbu.

“Marco Sacco osuđen je zbog tuđe odgovornosti, školjke je kupio u zatvorenoj ambalaži što znači da je sigurnost trebao jamčiti dobavljač kako i nalaže zakon o hrani, a onda i proizvođač. Neobjašnjivo je da uvoznik uopće nije ni uključen u istragu,” rekao je odvjetnik Marca Sacca. Sud je u Saccovu korist značajno smanjio odštetni zahtjev tužitelja koji su tražili više od 100 tisuća eura. Tužiteljstvo je tražilo i osam mjeseci zatvora za chefa, ali sud je kaznu smanjio na dva mjeseca. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.