Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Riječki WineRi, jedan od najenergičnijih hrvatskih vinskih festivala, gromko je otvoren pohodom zvončara

Na jučerašnjem otvaranju WineRi vinskog festivala u riječkom ExportDrvu, okupila su se značajna imena vinske i gastronomske scene, od proizvođača vina i distributera, do vinoteka i vinskih strčunjaka. WineRi je započeo entuzijastično, pohodom zvončara, u zbilja decentno uređenom prostoru kojem je dominirala crvena boja, a već naotvorenju stvorila se gužva za štandovima. Prijašnjih godina WineRi je tek govorio o svom potencijalu, kojeg su ove godine napokon uspjeli pokazati.

WineRI je sada smotra koja okuplja više od stotinu izlagača i štandova, organizira edukativne vinske radionice u lijepom prostoru najbolje riječke vinoteke Wine&Co, s atraktivnim imenima i fino ugođenim ambijentom u kojem možete porazgovarati s vinarima, što se ne na ovakvim događajima ne nalazi često.  Na festivalu dominiraju kvarnerske vinarije što je logično i prirodno, međutim veliki je interes za sve regije, kao i inozemne vinarije. Wine&Co na festivalu nastupa s ukupno šest štandova, među kojima su ugledne slovenske vinarije Sutor i Krapež kod kojih smo probali fantastični prirodni Lapor Belo, kao i St. Hills.

Velika gužva stvarala se i kod makedonskih štandova, što govori velikoj popularnosti koju ta regija uživa na ovim prostorima. Boškinac je predstavio svoj macerirani gegić Ocu, jedno od njihovih najboljih vina, dok su ostale južne vinarije nešto slabije zastupljene. Najveći interes izazvale su istarske vinarije koje su predstavile tek buteljirane, svježe malvazije. Uspjeli smo probati novu Bastianovu malvaziju buteljiranu prošli petak, koja je doslovno livadno svježa.

Bastian na svom štandu pretpremijerno toči i odležani chardonnay, koji će biti dio njihove nove linije  odležanih vina. Veralda je također točila organske Malvazije iz berbe 2023. kao i nekoliko refoška, koji spadaju među najbolja istarska vina. Prirodno, kod Tomaza su se stvarali neki od najvećih redova na cijelom festivalu, kao i kod Roxanicha. Ljubitelji sauvignona imaju prilike probati i primjerke iz novog svijeta, budući da zagrebačka MIVA na svom štandu toči Cloudy Bay iz Novog Zelanda, ali su tu i predstavnici Bregovite Hrvatske, među kojima su se najviše istaknuli Kopjar, i Coletti koji rastaču i svoje teže dostupna, briljantna odležana vina iz amfore.

Na festivalu su naravno još i jaka imena poput Galića, Kratuhakera, Degrassija, Rossija, Vinakoper koje nismo stigli obići u prvom danu, i Aure koja miješa svoje popularne potpisne koktele. WineRi festivalu trenutno još nedostaje samo popratnog sadržaja poput malo ozbiljnije gastronomije, iako je kuhana šunka koju reže Buretić Bregi vrlo dobra. Nedostaje i usko vezanih proizvoda poput ponude maslinovih ulja. No, gledajući striktno vinsku stranu festivala, očigledno je da se WineRi odlučio uvrstiti među značajne igrače na hrvatskoj vinskoj sceni. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.