Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Boškincu se 27. ožujka održava prvi en primeur paških sireva

Udruga proizvođača paškog sira ove će godine svoje mlade sireve predstaviti na posebnoj manifestaciji, en primeuru sireva koji će se održati u paškom Boškincu. Po reputaciji i proizvodnji Pag je najvažnija sirarska zona u Hrvatskoj. Paški sir najpoznatiji je i najvažniji stil i brend hrvatskih sireva.

Prema podacima Hrvatske agencije za hranu, na Pagu se uzgaja tridesetak tisuća muznih ovaca, tradicija organiziranog sirarstva počinje još u 18. stoljeću, a godišnje se na otoku proizvede više od 200 tona sira. Pravi paški sir zaštićeni je proizvod koji se smije proizvoditi isključivo od ovčjeg mlijeka s otoka Paga, mora dozrijevati najmanje šest mjeseci, optialno godinu dana i dulje. Glavni proizvođaći su Paška sirana, Gligora, Oštarić i Škoda. Radi se o najpoznstijem i najvažnijem stilu i  brendu sira u Hrvatskoj. 

Članovi Udruge izložit će na kušanje svoje prve mlade sireve. Udruga proizvođača paškog sira zadnjih godinu dana dosta radi na vidljivosti poznatih i manje poznatih paških brendova. Udruga ima dvanaest članova, to su Paška sirana, sirana Gligora, sirana Mih, sirana Puđa, OPG Tomislav Vidas, OPG Krunoslav Vidas, OPG Branimir Čemeljić, OPG Emil Oštarić, OPG Franjo Zubović, OPG Domagoj Škoda, obrt A & S i OPG Figurica. Predstavljane aktualne paške sirarske proizvodnje u formi en primeura logičan je pametan potez Udruge proizvođača paškog sira, koji na ispravan način valorizira kulturu sira i paški sir kao proizvod.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.