Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Monarch Zmajske pivovare trijumfalno je dobar bitter 

Bittere smo upoznali sredinom devedesetih godina, kad smo skoro svaki mjesec putovali u London. Bitteri, koji spadaju u grupu pale alea, toliko su nam se svidjeli da nekoliko godina u londonskim pubovima nismo naručivali ni jedno točeno pivo osim bittera. U bittere smo se zaljubili zbog jedinstvene kombinacije vrlo snažnog, karakternog, bogatog gorko-sladnog okusa i niskih alkohola.

Bitteri vrlo često imaju tek tri ili četiri posto alkohola što nije nevažno ako tijekom jednog posjeta pubu popijete tri ili četiri pinte. Nažalost, kasnili smo stotinjak godina za zlatnom erom bittera. Krajem 19. stoljeća bitteri su bili toliko popularni da su se smatrali engleskim nacionalnim pićem.

Krajem 20. stoljeća u pubovima su ih počeli zamjenjivati razni Heinekeni i druga bezlična europska, američka, azijska i meksička piva, da bi tek širenje craft revolucije vratilo bittere u fokus pozornosti pivske scene. Pa je tako, eto, i Zmajska, prva hrvatska craft pivovara, nedavno proizvela Monarch, bitter koji se organoleptički može uspoređivati s klasičnim engleskim pivima.

Monarch je kompleksan, višeslojan s jakim sladnim elementima, nešto voća i karamela, ali i s dovoljno hmelja da bi balansirao slad i voće, i ostavio dugi, umjereno gorki, kremasti aftertaste. Monarch ima srednje veliko tijelo, 5,5 posto alkohola i jako se lako i užitno pije, osobito uz hranu: probali smo ga uz sendvič od kuhane šunke i kozjeg mladog sira sa svježim hrenom u Noelovoj ciabatti. Pošto smo ručali, htjeli smo još sendviča i još piva. Mislimo da bi morao ići izvrsno uz roštilj. Monarch je definitivno jedno od najoriginalnijih piva proizvedenih u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.