Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BRUXELLESKI NAPAD NA HRVATSKE RIBARE Europska Unija hrvatskim je ribarima drastično smanjila kvote za izlov srdela i inćuna

nobilion-ribari

Branko Šuljić, vodeći hrvatski ribarski komentator, ovih je dana u Novom listu objavio nove ribarske kvote za članice Europske Unije za 2024. godinu. Hrvatskim je ribarima ove godine dopušteno uloviti 47.139 tone male plave ribe. Međutim, hrvatski su ribari u 2022. godini (statistike za 2023. još nisu objavljene) ulovili više od 57 tisuća tona male plave ribe, od čega 53 tisuća tona srdela i inćuna.

Dakle, preklanjske je godine izlovljeno šest tisuća tona više srdela i inćuna od ukupne ovogodišnje kvote za su malu plavu ribu u hrvatskom dijelu Jadrana. A lanjska je kvota za malu plavu ribu iznosila više od 51 tisuću tona.  Očito je, dakle, da se dopušteni izlovi male plave ribe u Jadranu iz godine u godinu smanjuju, što predstavlja golemi problem za hrvatsku ribarsku industriju, jer je ulov srdela i inćuna njen uvjerljivo najvažniji posao.

Nadalje, ovako drastično ograničenje ulova srdela i inćuna moglo bi izazvati porast njihovih cijena, što opet može prerasti u stanoviti socijalni problem, jer se za svježe srdele, koje su i dalje više nego jeftine, redovito čeka u redovima. I dok Europska Unija hrvatskim ribarima ograničava ulov male plave ribe, kvota za ulov oslića, trilja, škampa i kozica iznimno je velika, više od 34 tisuće tona.

Gospodin Šuljić objašnjava da je za hrvatsku ribarsku flotu ta kvota posve nedostižna, jer je u Hrvatskoj premalo ribarskih brodova koji bi se mogli baviti masovnim izlovom oslića, trilja i škampa tako da će u ovom slučaju kvote ostati neispunjene, i to u jako visokom postotku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.