Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Nado Badurina, jedan od najvažnijih istarskih restoratera, osnivač i vlasnik umaškog restorana Badi

Nado Badurina umro je u ponedjeljak 4. ožujka. Nado Badurina bio je jedan od prvoboraca i istinskih junaka moderne istarske gastronomije. Gospodin Badurina odrastao je na Pagu, školovao se u Ugostiteljskoj školi u Opatiji i na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, proveo neko vrijeme u Njemačkoj, da bi u svibnju 1986. u Lovrečici kraj Umaga osnovao riblji restoran Badi.

Badi je već 1988. proglašen najboljim istarskim restoranom, a do danas ostaje uvjerljivo najbolji restoran umaškog područja. Važno je naglasiti da je restoran normalno funkcionirao i dok je gospodin Badurina, prije dosta godina, tri puta tjedno morao ići ma hemodijalizu.

Prije šest ili sedam godina vođenje restorana preuzeo je Badurinin  sin Ivan. Ali, Nado Badurina i dalje je doslovno svakodnevno boravio u Badiju; njegovo znanje, osjećaj odgovornosti i strast prema gastronomiji zadržali su ga u poslu cijeli život. S Nadijem Badurinom često smo razgovarali. Mogli bismo ga opisati kao razumnog, racionalnog restoratera iznimno visokih profesionalnih kriterija, ali i kao vrlo srdačnog  i znatiželjnog čovjeka. U Badiju, sezonski i lokalno orijentiranom restoranu, jeli smo barem desetak puta: nikad loše, a često doslovno fenomenalno. Badi postoji već 38 godina i nadamo se da će postojati još dugo vremena, i kao živi spomenik svom utemeljitelju, istinski legendarnom protagonistu hrvatske restoranske i gastronomske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.