Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JAČA ANTIPROPAGANDA Natjecatelji Hell’s Kitchena sinoć su gledateljima dali puno razloga da zamrze vegetarijanstvo

Više smo puta pisali o dosta lošem stanju profesionalne vegetarijanske kuhinje u Hrvatskoj. Na hrvatskoj gastronomskoj pozornici gotovo da i nema vegetarijanskih restorana vrijednih pažnje, dok su u restoranima opće prakse vegetarijanske opcije uglavnom limitirane na nekoliko sličnih dosadnih jela (osim donekle u sezonama šparoga, rajčica i šumskih gljiva). Sinoćnja epizoda Hell’s Kitchena potvrdila je da hrvatski profesionalni kuhari uglavnom nisu zainteresirani za vegetarijansko kuhanje.

Kad je riječ o sastojcima, kuhari su uglavnom birali prekonvencionalno povrće poput cikle i cvjetače, ili pak seitan i tofu. Kad se radi o tehnikama, skoro se sve svelo na “steakove” od povrća i nadomjestaka za meso ili pak na pohane i pržene komade povrća, tofua i seitana, s tim da dva kandidata nisu znala termički obraditi seitan.

Osim lijepo komponiranog jela bivšeg El Torova chefa, sve što smo vidjeli u sinoćnjoj vegetarijanskoj epizodi Hell’s Kitchena bila je teža antipropaganda vegetarijanstva. Utoliko se Hell’s Kitchen ponovno potvrdio kao show koji precizno razotkriva stvarno stanje u hrvatskom kulinarstvu. U Hrvatskoj očito ne postoji dobra, a kamoli kreativna vegetarijanska kuhinja, jer kuhari, prvo, dubinski nisu zainteresirani za vegetarijansku gastronomiju i drugo, ne razumiju da vegetarijanska gastronomija nije repliciranje jela od mesa s bezmesnom sastojcima. U Hell’s Kitchen, srećom, nitko nije pokušao dodati ribe u vegetarijanska jela kao što je to uz blagoslov žirija, prije par godina napravila jedna natjecateljica showa  3,2,1 – kuhaj!.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.