Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni talijanski chef Pietro Leemann zaredio se kao monah

Pietro Leemann, porijeklom Švicarac, jedan je od najvažnijih talijanskih kuhara. Ne samo zato što je njegov restoran Joia prvi u Europi dobio Michelinovu zvjezdicu za isključivo vegetarijansku kuhinj, već i kao veliki gastronomski filozof i etičar. Pietro Leemann u godinama je kad chefovi najavljuju mirovinu. On je, međutim, donio puno radikalniju odluku. Zaredio se kao hinduistički monah. 

Pietro Leemann rođen je u Locarnu u Švicarskoj 1961. godine. Odrastao je u prirodi i obiteljskom vrtu, a kuhanjem se odlučio baviti kao tinejdžer, kad je prvi put kušao bavarsku kremu velikog švicarskog chefa Angela Conti Rossinija. Učio je kod starih klasika Gualtiera Marchesija, Fredyja Girardeta i Angela. .

Početkom 80-tih, zainteresiran vegetarijanskom kuhinjom, upoznaje se s novim ekološkim pokretima i održivim praksama prehrane. U namjeri da produbi svoja filozofska znanja i interes za misticizam, Leemann je otputovao na daleki istok proučavati zen budizam, taoizam i vedske znanosti. Po povratku u Italiju 1989. godine, s grupom prijatelja odlučio je u Milanu otvoriti vegetarijanski restoran, što je za ono vrijeme bila vrlo rubna poslovna odluka. Restoran je nazvao Joia. Joia je 1996. dobila Michelinovu zvjezdicu, bio je to prvi europski vegetarijanski restoran sa zvjezdicom. I nakon 30 godina Leemannov restoran institucija je etičke održive kuhinje.  

Na ulazu u Joiu mali je oltar posvećen Krišni i Leemannovu duhovnom učitelju Marcu Ferriniju, filozofu i osnivaču Centra za izučavanje Bhaktivedante. Prije svakog servisa Leemannovi kuhari Višnuu nude prasadam, duhovni dar u obliku hrane koja se po bhakti-jogi može mogu konzumirati bez stvaranja nove karme. Ovaj mali ritual određuje atmosferu u restoranu i pomaže zaposlenicima i gostima Joie da uspostave intimni odnos s mjestom i hranom koju će jesti. U Leemannovoj filozofiji svaka namirnica prije svega je duhovna, a večere su euharistije. “Hrana nas uvijek prati. Kad smo zdravi održava nam zdravlje, kad smo bolesni liječi nas. Pažljivim jedenjem možemo razumjeti puno o svom tijelu i o energijama koje ga pokreću,” kaže Leemann.  

Nakon što je Leemann nedavno najavio da restoran ostavlja u rukama svojih izvršnih chefova Saura Riccija i Raffaelea Minghinia, svi su očekivali da će otići u mirovinu. Ali Leemann je najavio da će život nakon Joie posvetiti duhovnosti. U svojoj knjizi Sol života Leemann je napisao da se rodio dva puta, drugi put kad je primio duhovnu inicijaciju i postao Parameshvara Dasa. Nakon odlaska iz Joie zaredio se kao hinduistički monah i povući će se u švicarsku duhovnu komunu Raxa posvećenu Krišni.  

 “Redovnik je osoba koja je izabrala askezu: već živim prema načelima slobode svoje vjere; vegetarijanac sam, ne pijem alkohol, ne konzumiram droge, ne pijem stimulativna pića poput kave, ne kockam i seksualnu energiju pretvaram u duhovnu, u viši oblik ljubavi. Živjet ću na isti način kao dosad, ali unutar zajednice, zajedno sa svojom partnericom Rachele i ostalima koji rade na projektu,” objasnio je Leemann u intervjuu časopisu Cook. 

Neće prestati kuhati ni u Raxi. Razvio je dva menija, jedan s jednostavnim vegetarijanskim planinskim jelima, a drugi malo sofisticiraniji, jer Raxa će se održavati od prihoda od ugostiteljstva i trgovine organskim proizvodima, a Leemann će povremeno gostovati u svom starom restoranu, stvarajući neobičnu vezu između Milana i izolirane Krišna zajednice u Švicarskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.