Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OMI JE GENIJALAN U zagrebačkom sushi baru Nomu probali smo omi, jednu od najplemenitijih vrsta japanske govedine

Omi (ohmi) vjerojatno je najstarija komercijalna japanska crna govedina. Ovdje prvo treba podsjetiti da se najbolji japanski wagyu dobiva od pasmine japanese black, koja nije jednoobrazna. Recimo, legendarni kobe zapravo je tajima, posebna podvrsta japanske crne stoke. Uz kobe i matsusaku, i omi dolazi od crnih japanskih goveda. Omi je nastao u prefekturi Shiga. Riječ je o povijesnom brendu koji se navodno komercijalno koristio još u razdoblju Edo, koje je počelo u 17. stoljeću.

Omi, načelno govoreći, ima nešto manje masnoće i nižu točku rastapanja masnoće od kobea i matsusake, pa proizvođači omija tvrde da je njihovo meso lakše probavljivo. Prvi omi u Hrvatskoj probali smo jučer u zagrebačkom restoranu Nomu, u društvu njegova vlasnika Alexa Nardina. Tvrtka gospodina Nardina uvozi omi iz Japana; nema, dakle, posrednika, što katkad može biti važno.

Nomu, među ostalim, poslužuje nigiri s omijem  koji se, kad se iznese pred gosta, blago spali komadom vrućeg ugljena. Nigiri s omijem bezuvjetno je genijalan jer povezuje višeslojnu, kompliciranu ali slasnu teksturu masne govedine s blagom notom dima koji naglašava okus mesa.

Zatim smo kušali omi na robata. Omi na robati spada među najbolje steakove koje smo ikad jeli u Hrvatskoj, u sve brojnijoj konkurenciji. Omi na robati rastapa se u ustima tako da ga uistinu ne morate gristi, a istodobno zadržava vrlo snažan okus klasične govedine s roštilja, poput odležanih odrezaka black angusa. Nigiri s omijem i omi s robate ubrajaju se među spektakularnija jela, koja se trenutno mogu probati u Zagrebu. Osim Omija, u Nomuu smo kušali vrlo dobre, prozirno tanke gyoze punjene dinstanim goveđim rebrima, brutalno fine dim sume punjene svinjskom potrbušinom, i potpuno neobični, minijaturni hrskavi janjeći kotlet koji se također rastapao u ustima.

Nomu hranom želi podsjećati na čuveni internacionalni lanac Zuma, što je logično i komercijalno. No, govedina omi nadilazi kriterije komercijalne japansko zapadne hrane: ona je naprosto bespogovorno fantastična. Zanimljivo je da Nomu uz nekoliko vrsta soli, drži i asin tibouk, raritetnu morsku sol s Filipina koja izgleda iznimno atraktivno, i dobiva se filtriranjem morske soli kroz pepeo. Asin tibouk nježnija je, diskretnija, manje slana sol od većine poznatih soli. Ona je delikatna i izvrsno se slaže s jako osjetljivim jelima poput nigirija s wagyuom ili nigirija s masnom tunom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.