Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušanje u Esplanadi pokazalo je da je Zlatno brdo vodeća baranjska butikna vinarija 

Za vinariju Zlatno brdo prvi smo put čuli prije otprilike dvije godine. Ivan Trbušić, voditelj Esplanadina Le Bistroa i vinski konoser, rekao nam je da su u hotel došli neki pristojni ljudi iz Baranje da bi predstavili svoja vina, s tad još potpuno nepoznatom etiketom Zlatno brdo.

Gospodin Trbušić spomenuo je da je osobito dobar dojam ostavilo jedno aromatično polusuho bijelo vino, koje je teško kategorizirati. Par mjeseci kasnije to aromatično, pulusuho vino, Gold Cuvee s nešto traminca u mješavini, osvojilo je zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Dosta ozbiljan uspjeh za apsolutne početnike.

U utorak 27. veljače, otprilike dvije godine poslije prvog posjeta Esplanadi, Zlatno brdo održalo je majstorsku radionicu u punoj Esplanadinoj dvorani Istanbul. Na masterclassu je bio nazočan i Goran Matijević, vlasnik Zlatnog brda. U nizu vina koja su se u utorak točila u dvorani Istanbul najviše su se istaknula i ona najstarija: Graševina iz 2018,  nevjerojatni desertni Cabernet Sauvignon uz 2015. i novi, crni Cuvee baziran na više berbi s kraja prošlog desetljeća. Crni Cuvee, sastavljen od cabernet franca, cabernet sauvignona i merlota, mogao bi postići renome jednog od najplemenitijih istočnohrvatskih crnih vina unatrag bar desetak godina.No, vrlo su dobar dojam ostavile i mlađe graševine, bogate, svježe i karakterne.

Zlatno brdo ne bavi se industrijskim komercijalnim vinima. Kušanje u Esplanadi održano u sklopu Vinart Grand Tastinga, potvrdilo je da je Zlatno brdo esencijalna butikna vinarija visokih kvalitativnih ambicija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.