Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends održana je promocija sjajne  toskanske vinarije  Sette Ponti

Zatvorena terasa vinoteke Wine & Friends u zagrebačkim Vrbanima jučer je bila puna poznatih ljudi; chef Deni Srdoč, sommelieri Marko Rundek i Mario Meštrović, Batkov F&B direktor Ivica Robić, novi sommelier Izakaye i mnogi drugi protagonisti zagrebačke i nacionalne vinske i restoranske scene, okupili su se na Vrbanima da bi probali vina glasovite toskanske kuće Sette Ponti.

Sette Ponti osnovan je prije četvrt stoljeća. Antonio Moretti, utemeljitelj vinarije nazvane po sedam mostova preko rijeke Arno, 2018. godine prepustio je vinski biznis sinovima. Moretti je, naime, te 2018. završio u kućnom pritvoru zbog optužbi za pranje novca u svom glavnom poslu, modnoj industriji; Moretti je, među ostalim, blisko surađivao s Pradom. Ni jedna od Morettijeve tri vinarije nije, međutim, bila obuhvaćena istražnim radnjama talijanske financijske policije.

Sette Ponti prvi je put došao u Hrvatsku prije više od deset godina, ali se zbog raznih poslovnih razloga nije predugo zadržao. Sada je zagrebačka distribucijska tvrtka Lu Ma Ekskluziv obnovila uvoz nekih od najboljih vina obitelji Moretti. Sinoć smo u Wine & Friends prvo kušali odličan, razoružavajuće svježi, herbalno-cvjetni toskanski vermentino Poggio di Lupo, zatim bogati i mineralni Grillo Morettijeve sicilijanske vinarije Feudo Maccari i dva odlična Crognola iz 2021. i 2016.

Crognolo je atraktivni sangiovese (s desetak posto merlota) vinarije Sette Ponti, koja se nalazi pedesetak kilometara od Firenze. Vrhunac tastinga u Wine & Friends bili su Oreno i Orma. Oreno, najpoznatije vino kuće Sette Ponti, klasični je supertoskanac, koji je prikupio upravo nevjerojatan niz fenomenalnih ocjena u cijelom svijetu Oreno, tipičan bordoški cuvee, jedan je od najbolje ocijenjenih supertoskanaca svih vremena, a nije preskup. Vino iz 2021. koje smo sinoć probali još je premlado, ali njegova iskričavost, koncentracija i struktura obećavaju da će se izvrsno piti idućih dvadeset do trideset godina.

Orna je, pak, Morettijeva vinarija iz Bolgherija, čuvene apelacije u maritimnoj Toskani. Orma, bordoški cuvee prepun crnog i crvenog voća i crne čokolade, u sadašnjoj je fazi pitkija od Orena, no dugoročno govoreći Oreno je definitivno bolji.

Ugledni sommelier Darko Lugarić koji je sinoć predstavljao ova izvrsna vina, zaslužan je i za vrlo uspješan wine pairing: carpaccio od romba s vermentinom primjer je uzornog slaganja vina i hrane. Hrvati vole supertoskance. Stoga smo prilično sigurni da će Oreno i Orma vrlo brzo ući na vinske liste mnogih ambicioznijih hrvatskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.