Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljubljanski TaBar sinoć se na novoj lokaciji otvorio nastupom nekih od najboljih slovenskih i hrvatskih chefova

“Svi slovenski restorani izgledaju baš dobro.” Rekao nam je u razgovoru jedan od najuglednijih zagrebačkih chefova. “Sve je pomno napravljeno, kao da imaju nekoga tko im jako pazi na to.” Naš sugovornik je apsolutno u pravu, a upravo ponovno otvoreni TaBar na novoj lokaciji nije iznimka. TaBar chefa Jakoba Pintara, jedan od najboljih i najuzbudljivih slovenskih restorana, preselio se na novu lokaciju u staroj tvornici bicikala Rog.

Chef TaBara Jakob Pintar

Na novoj lokaciji, restoran izgleda kao da je upravo došao iz Kopenhagena i dobio inspiraciju iz poznatih danskih gastronomskih bistroa. Restoran zauzima dio prostora velebno preuređene zgrade na kutu s jakim narančastim akcentima. “Sve što smo uredili je posebno ručno rađeno za nas, ništa nije iz kataloga.” Govori nam Jakob Pintar na zabavi otvorenja, gdje se okupilo pola slovenske scene. S novim prostorom i lokacijom, TaBar kreće i u svoju najambiciozniju fazu do sad. Iako je već bio jedan od najboljih slovenskih restorana, a sasvim sigurno najuzbudljiviji ljubljanski restoran s jasno definiranim autorskim jelima baziranim na tapas formatima, TaBar ide korak dalje.

“Fućkaš fine dining”, parafraziramo chefa Pintara kad smo ga upitali za novi koncept. “Na katu, koji ima kapacitet od 18 mjesta, kuhamo kako mi želimo s postavljenim jelovnikom. Ovdje idemo baš jako s kompliciranim elementima i uzbudljivom kuhinjom, ali koncept neće biti strogi fine dining već opušteno.” TaBar je oduvijek bio predvodnik na ovim prostorima, Bekal prije Bekala, Hidden prije Hiddena, te zapravo pokretač restorana novog vala jasno orijentiranog prema mlađoj publici koja želi opuštenu atmosferu, vrijednu i kvalitetnu hranu te osjećaj prave vrijednosti za novac.

Chef Luka Košir
Chefovi Janez Bratovž i Tvrtko Šakota

“Na donjoj etaži, koja prima četrdesetak gostiju, radimo primarno na wine baru. Ovdje će biti ekstenzivan izbor vina na čaše, ali i nešto jednostavnija jela s manje elemenata i koji su prilagođeni konceptu.” Nastavlja Pintar. Na otvorenju TaBara kuhali su neki od najznačajnijih chefova iz regije, koji su bili postavljeni u obliku manjih štandova s raznim snackovima. Luka Košir iz Griča, neumorno je cijelu noć rezao tripe poput chefova iz talijanskih sendvič barova, Milka Davida Žefrana preuzela je cijelu kuhinju i od nje napravila svojevrsni rave gdje su posluživali fantastične male burgere od kobasica i dobro se zabavljali s gostima uz muziku, jela Tvrtka Šakote iz Nava nestali su u otprilike pola sata, dok je jedna ambiciozna obitelj pripremala pizze za stolom iz prijenosne pećnice, koje uopće nisu bile loše.

Otvorenje su obilježile i fantastične vinarije koje su rastakale odlična vina poput Šumana, Radikona, Prinčiča, Nikolasa, kao i jedne od najboljih slovenskih craft pivovara Reservoir Dogs. Novi TaBar izgleda ambiciozno, pomno osmišljeno i posve originalno na slovenskoj sceni. Ne sumnjamo kako će i zbog novog TaBara vrijediti potegnuti iz Hrvatske, kako bi u njemu uživali. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.