Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Theatrium su došle prve divlje šparoge. Chef Horvat priprema ih u opakom tartaru i prebogatom rižotu sa škampima i prvim medvjeđim lukom

U Theatrium, najbolji zagrebački bistro, danas smo svratili na brzi lagani ručak poslije jutarnjih sastanaka. Umjesto brzog ručka uživali smo u gastronomskom posvećenju proljeća. Filip Horvat je, naime, kod legendarne Kaštelanke Snježane s Dolca, kupio prve ovogodišnje divlje šparoge. Koje su brutalno intenzivne, opako aromatične i optimalno gorke. Prve su divlje šparoge često blijeda kopija šparoga iz pune sezone. 

Ove koje smo danas probali snažno su distinktivne i plemenite kao da je kraj ožujka a ne drugi dio veljače. Topla je zima očito učinila svoje. Chef Horvat prvo nam je pripremio žestok ali strog tartar od šparoga, sa svježim žumanjkom i hrskavim canellonom punjenim kozjim siron. Ovo fenomenalno jelo posvećeno je isticanju brutalnog okusa gorkih divljih šparoga. Žumanjak svojom kremoznošću stvara podlogu za intenzitet šparoga, dok canellon osigurava drukčiju  teksturu i blagi dodir comforrt fooda u jelu koje zapravo više pripada mikrosezonskom fine diningu.

Zeleni rižoto od šparoga i škampa s uljem od prvog, jutros kupljenog medvjeđeg luka prebogato je, nadrealno hedonističko jelo. Kontrast gorkih šparoga, vrlo slatkih grilanih škampa i blago pikantnog medvjeđeg luka čini vas momentalno sretnm, veselim i bezbrižnim. Godinama, još od rižota s bijelim tartufima u Le Calandre, nismo probali tako ukusan rižoto.

Divlje šparoge spadaju u najužu grupu hrvatskih gastronomskih ikona. Stoga nas još više veseli da su divlje šparoge stigle u restorane već u predzadnjem tjednu veljače.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.