Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SVE REPREZENTATIVNIJI Na splitskom festivalu Vino Dalmacije 9. i 10. ožujka nastupit će svi najbolji dalmatinski vinari, s velikim brojem novih vina 

Splitska smotra vinara Vino Dalmacije postaje sve brojnija i kvalitetnija. Ove godine, tradicionalno u organizaciji Udruženja Vino Dalmacije u hotelu Le Méridien Lav kroz tastinge otvorene za javnost i radionice predstavit će se svi vodeći dalmatinski vinari, njih sedamdeset od od najjužnijih iz Konavala i s Pelješca do vinara iz zaleđa Zadra.

Dalmatinska vinska produkcija je velika i raznolika, zadnjih godina pojavljuju se vrlo zanimljivi novi vinari ali regija, koja većinu svojih vina lako plasira kroz turizam, treba još puno raditi na ujednačavanju kvalitete i uređenju tržišta. Utoliko su događaji poput Vina Dalmacije koji podrazumijevaju stanovitu kvalitativnu i stilsku selekciju strateški važna za afirmaciju visokih kriterija vinske proizvodnje. Festival Vino Dalmacije je, osim toga, aktualan je i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije, a ove godine i vina iz Hercegovine, koja se ubrzano modernizira i afirmira lokalne sorte. 

Osim velikog promenadnog kušanja koje ćes e od 13 do 19 sati 9. i 10. ožujka održavati u Le Meridien Lavu, na Vinu Dalmacije najavljene su i radionice i predavanja s relevantnom tematikom, od odležanih pošipa do važnosti babića i perspektivi internacionalnih sorti u Dalmaciji. Vino Dalmacije ima jaku B2B komponentu jer ugostiteljima i vinskim profesionalcima osigurava široki pregled situacije za planiranje nabave za turističku sezonu. Ove godine na festivalu se očekuje veliki broj novih vina pripremljenih za puštanje na tržište upravo u terminu festivala. Na Vinu Dalmacije će se među ostalim moći kušati vina vinarija Ante Sladić, Blato, Bora, Gracin, Grgić, Gašpar, Grabovac, Madirazza, Markus, Miloš, Nerica, Prović, Rizman, Saints Hills, Kastel Sikuli, Stina, Terra Madre, Testament, Tomić, Vislander, Zoro….

Među zanimljivijim radionicama su ona posvećena Miljenku Grgiću, radionica o crnim sortama plavac mali, babić i tribidrag, radionica o preporodu debita, bogdanuše, kujundžuše i zlatarice i predavanje o odležavanju pošipa. Sadržaj i cijene ulaznica za radionice možete provjeriti na Vinartovoj web stranici 

RADIONICE VINA DALMACIJE 2024..

09.03. Subota

15:00 Dalmatinski chardonnay i njegove kupaže (hommage Miljenku Grgiću)

16:00 Plavac mali, babić i tribidrag (crljenak)

17:00 Klasični rosé i ostala elegantna obojena vina Dalmacije

18:00 Odležani pošip – dalmatinski adut za visoku gastronomiju

10.03. Nedjelja 

15:00 Plavac mali vs Amarone vs Chateauneuf du Pape

16:00 Renesansa debita, bogdanuše, kujundžuše i zlatarice

17:00 Vinska interancionala u Dalmaciji – syrah, merlot i cabernet sauvignon

18:00 Prošek i sir – novi uzlet desertnog vina s tisućljetnom tradicijom

VINO DALMACIJE

9 i 10. ožujka 2023.

Hotel Le Meridien Lav, Split

13:00 – 19:00 sati

Ulaznica 25 eura

Parking besplatan

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.