Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SKANDAL U LONDONU Prije pola godine smo ga intervjuirali, sada je uhićen. Osnivač hipsterske destilerije Bimber optužen za planiranje ubojstva i trgovinu teškim drogama

Vijest koja ovih dana najžešće odjekuje krugovima ljubitelja single malt whiskyja i scene jakih pića općenito, zasiguno je uhićenje osnivača i vlasnika craft whisky destilerije Bimber iz centra Londona. Riječ je o jednom od najeksponiranijih likova moderne hipsterske whisky scene, Poljaku s višedesetljetnom londonskom adresom kojeg smo poznavali pod imenom Dariusz Plazewski. 

Njegova destilerija Bimber (poljski naziv za ilegalni ‘moonshine’ destilat) proizvela je prvi engleski single malt nakon više od 100 godina, a danas se njihova godišnja proizvodnja, oko 50.000 litara alkohola, kupuje mahom preko lutrija i preprodaje na aukcijama za ozbiljne iznose. Single maltovi ove craft destilerije iz poslovne zone u vanjskom rubu Londona postali su pravi ultra-hipsterski proizvod, doduše moramo priznati da je riječ o jako dobrim whiskyjima modernog stila. U međuvremenu otvorio je i novu destileriju Dunphail i to škotskih single maltova, u samom srcu Speysidea.

S Plazewskim smo razgovarali prije malo više od pola godine upravo o nastanku Bimbera na kojem nam je ispričao kako je svoj unosni nekretninski i dizajnerski biznis zamijenio pasioniranom ljubavi prema destilatima. Prema njegovim riječima ‘genetski’ je vezan uz destilate koje je njegova obitelj u Poljskoj pekla generacijama. Novac od tvrtke je uz poslovnu partnericu Ewelinu Chruszczyk uložio prije svega u nekretnine, a tek potom 2015. godine krenuo u osnivanje destilerije.

Dojam koji smo tada stekli o Plazewskom je kako je riječ o prilično osebujnoj, pomalo i proračunato kontradiktornoj, ali u svakom slučaju vrlo prijaznoj, otvorenoj i razgovorljivoj osobi. Zanimljivo, osobno je bio i glavni Master Distiller destilerije Bimber koja osim whiskyja proizvodi vodku i gin. Ali sad na vidjelo očito izlazi nešto sasvim drugačija slika.

Jer Plazewski nije osoba kojom se prikazivao. Riječ je o bjeguncu pred poljskim zakonodavstvom za kojim je 2004., dakle prije 20 godina raspisana međunarodna tjeralica. Zapravo Plazewski uopće nije Plazewski nego Lucasz Ratajewski, a prema optužnici poljskog državnog odvjetnika i potencijalni kriminalac težeg karaktera. Lucasz Ratajewski je pod lažnim imenom Dariusz Plazewski prije dvadeset godina pobjegao u Veliku Britaniju izbjegavši izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne zbog nelegalnog posjedovanja vatrenog oružja. 

U međuvremenu su isplivale i nove optužnice za daleko ozbiljnija kaznena djela. Radi se o zločinačkom udruživanju radi trgovine kanabisom, LSD-om i heroinom, ali i udruživanju radi umorstva. Naime nabavio je pušku AK47 i streljivo kojim je trebalo biti počinjeno naručeno ubojstvo. Doduše, taj se zločin na kraju nikada nije dogodio, ali optužnica je i dalje izrazito ozbiljna.

Zbog težine optužnice i okolnosti, Ratajewskom (aka Plazewskom) je odbijena mogućnost jamčevine te se sada nalazi u istražnom zatvoru u očekivanju odluke o izručenju Poljskoj i njihovom pravosuđu. Posljednično, odstupio je iz obje destilerije, a posao sada preuzimaju Chruszczykova, partnerica u Bimberu i Matt McKay manager Dunphail destilerije.

Fotografije/Whisky.com i Bimber

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.