Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM TERASAMA Nije neobično da restorani u sjevernom dijelu Zagreba rade loše. Oni rade loše jer su zaboravili raditi

okrugljak

Jučer smo htjeli ručati u prirodi, a nismo imali vremena otići izvan Zagreba. Pa smo se poveselili sunčanju na Okrugljakovoj terasi, jednoj od najljepših u gradu. Nazvali smo Okrugljak oko podneva da bismo rezervirali stol na suncu. Gospodin koji se javio obavijestio nas je, međutim, da Okrugljak još nije postavio terasu. Okrugljakova će se terasa otvoriti negdje u ožujku.

Zatim smo nazvali obnovljenu Skendericu u Remetama, čija se terasa može pohvaliti jednim od spektakularnijih pogleda na cijelom zagrebačkom području. Gospodin u Skenderici, s lako prepoznatljivim osjećajem neugode u glasu, objasnio nam je da ne možemo sjediti na terasi jer, eto, u Skenderici tek stavljaju pločice na terasu.

Dakle, Okrugljak i Skenderica raspolažu s dvije od četiri najprivlačnije restoranske terase u sjevernim, podsljemenskim dijelovima Zagreba, ali njihove terase ne rade čak ni vikendom kad bi zbog lijepog vremena sasvim sigurno bile prepune za ručak. Istodobno, gotovo svi restorani u centru normalno poslužuju hranu na svojim puno manje atraktivnim terasama, dok kvartovski restorani poput Bota Šare na uglu Zvonimirove i Harambašićeve, ne raspremaju terase ni u prosincu a kamoli usred ovog preranog proljeća, što im se uostalom i isplati. Kad smo poslije neuspješnih pokušaja u Okrugljaku i Skenderici htjeli rezervirati stol u Bota Šare, rekli su nam da je svaka stolica u vrtu zauzeta do pola četiri i četiri.

Restorani na Kvarneru, primjerice u Voloskom, drže stolove vani svih dvanaest mjeseci riskirajući povremeno prelijevanje mora preko rive na namještaj, zato što znaju da gosti žele sjediti vani. I tko, zaista, ne bi htio jesti vani u prirodi po ovom divnom vremenu? Okrugljak ima jako veliku, logistički zahtjevnu terasu, ali je ne mora cijelu odmah aktivirati: dovoljno je postaviti deset ili petnaest stolova uz samu zgradu, što nije bogzna kako komplicirana operacija. Ali, jučer ni tih stolova nije bilo.

Povremeno pišemo o tome kako restorani u sjevernim dijelovima Zagreba rade sve lošije. Oni rade sve lošije i zato što se ne trude raditi. Svaki malo agilniji porečki, rovinjski ili splitski ugostitelj koristi proljeće u veljači da privuče što više ljudi na vanjske stolove. Neki zagrebački ugostitelji, osobito oni izvan centra, misle nažalost da sezona terasa počinje kalendarskim proljećem, kao prije dvadeset ili trideset godina. I tako gube goste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.