Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Recepti i savjeti o hrani u hrvatskom medijskom prostoru uglavnom su banalni, netočni i grozni. Nedavni primjer “savjeta” o avokadu još je gori

avokado

Prekjučer smo na jednom portalu vidjeli tekst koji savjetuje čitatelje što trebaju učiniti da bi avokado zablistao na njihovu tanjuru. Evo prva tri savjeta:

1. Premažite polovice avokada maslinovim uljem i zamrznite

2. Zgnječite avokado i zamrznite u kalupima za led

3. Ubrzajte zrenje avokada u mikrovalnoj pećnici

Što nam ovi savjeti ustvari govore? Ovi nas savjeti upućuju da od uvjetno svježeg proizvoda kao što je avokado, koji je masovno dostupan u skoro svim pristojnijim dućanima u Hrvatskoj, napravimo prerađeni proizvod prije nego što ga jedeno samog ili koristimo za različite recepte. Zašto bi, pobogu, itko radije jeo prerađeni, zamrznuti proizvod od svježeg, osim ako baš jako ne voli hranu? Ili su možda urednici i autori s portala koji je objavio deset trikova za bolji avokado dobili informaciju da Hrvatsku upravo očekuje Velika nestašica avokada, pa zapravo sugeriraju svojim čitateljima da zamrznu supstancijalne količine kako bi preživjeli teška vremena bez avokada.

Savjet broj 10 jednako je antigastronomski. Dakle, u tekstu koji čitatelje upućuje kako da avokado zablista na njihovu stolu, sasvim se ozbiljno predlaže da se u guacamole, bazični umak od avokada, doda majoneza.

Ne kažemo da takvi recepti ne postoje na internetu. Ima ih koliko hoćete, osobito onih koje sponzorira Hellmanns, gigantski proizvođač majoneze. Ali baš nikad ni u Meksiku ni u Americi ni u Engleskoj, ni u jednom meksičkom ili latino restoranu, nismo probali Guacamole s majonezom jer je avokado, osobito sorta Haas, iznimno mastan i kaloričan pa mu majoneza zaista ne treba. Guacamole s majonezom poništava dobre zdravstvene efekte avokada i jednaki je kič kao pizza s majonezom. Recepti i savjeti o hrani u hrvatskom medijskom prostoru uglavnom su banalni, nekontekstualizirani, netočni, a katkad doslovno grozni. Slučaj deset trikova za bolji avokado spada među najgore recentne primjere.

Za to nisu krivi autori tih tekstova, pa ni mediji koji ih objavljuju. Oni su prisiljeni dnevno isporučivati relativno velike količine sadržaja koji pronalaze  po internetskim bespućima i o kojem na znaju mnogo. Zabrinjavajuća je zapravo činjenica da se u većini hrvatskih medija hrana tretira isključivo kao eksploatacijski materijal, a ne kao jedna od najvažnijih tema na svijetu. Najvažnijih zato što svi moramo svakodnevno jesti i zato što kvaliteta hrane koju jedemo izravno određuje naše zdravlje i kvalitetu života.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.