Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBRNUTI PLANT BASED Koreanci su upravo predstavili goveđu rižu – rižu križanu s govedinom

Grupa južnokorejskih znanstvenika u časopisu Matter objavila je detalje izuma koji je postao instantni hit na internetu. Riječ je o svojevrsnom obrnutom plant based konceptu. Umjesto biljne imitacije mesa, korejski su stručnjaci proizveli mesnu imitaciju biljne hrane. Rižu križanu s govedinom, ili kako oni kažu infuziranu govedinom.

Njihovo istraživanje dio je šireg pokreta potrage za održivijom hranom za budućnost. U ovom slučaju to je hibrid riže uzgojen u laboratoriju s mišićnim stanicama i masnim stanicama mesnih krava ugrađenima u zrna riže. Rezultat je ružičasta riža krcata proteina, s puno manjim ugljičnim otiskom od onoga koji stvara proizvodnja govedine, tvrde u svom članku koji citira CNN.  

“Ideja je da u posebno uzgojenu proteinsku rižu ugradimo sve hranjive tvari koje čovjek treba,” objasio je autor istraživanja Sohyeon Park, “Riža je sama po sebi  izuzetno hranjiva, ali dodavanje mesnih stanica u nju tu hranjivost višestruko povećava.” 

Evo kako to rade Koreanci: rižu prvo oblože ribljom želatinom kako bi se stanice mesa bolje primile za zrna. Zatim u rižu uvode matične stanice kravljeg mišića i masnoće i sve ostave u petrijevoj zdjelici.  Životinje imaju mikroskopske “biološke skele” koje pomažu stanicama rastući formiraju tkiva i organe u preciznim strukturama, a zrna riže imaju poroznu, organiziranu strukturu koja oponaša te “skele” kao i molekule koje dodatno hrane stanice, navodi se u studiji.

Stanice mesa zatim rastu na površini zrna riže i unutar strukture zrna. Nakon devet do jedanaest dana nastaje finalni proizvod, koji znanstvenici opisuju kao nešto slično “sushiju od mikro govedine samo s drugačijom teksturom, nutritivnim profilom i okusom od tradicionalne riže.” Goveđa riža u kuhanju funkcionira više kao meso nego kao riža. Čvršća i lomljivija od obične riže, ima više proteina i masti. Kuhanjem na pari ne razvija miris riže već miriše na govedinu i bademe, a ako ima više goveđe masnoće miriše na vrhnje i kokosovo ulje.  

“Kreirali smo novu namirnicu koja bi mogla pomoći u rješavanju krize prehrambenog sistema,” uvjereni su autori istraživanja. Kažu da su eksperimentirali s različitim vrstama namirnica poput soje, ali ništa nije uspjelo osim riže. Pionirski brendovi biljnih imitacija mesa poput Beyond Meata trenutno su u krizi. Prehrana pretežno ili isključivo temeljena na biljnim namirnicama sve je popularnija, ali ljudi su izgleda skloniji prirodnoj biljnoj hrani  i istraživanju mogućnosti biljnih namirnica da zamijene životinjske proteine kroz tehnike obrade i kuhanja, nego laboratorijskim proizvodima koji pokušavaju biti što vjernije imitacije mesa. Korejska goveđa riža ustanovila je, međutim, vlastitu kategoriju biljno-mesnih hibrida i zbog toga je zanimljiva. Ako ništa drugo, zbog cijene, jer košta oko sedam puta manje od prave govedine. Treba reći i to da još nitko nije uspio ovakve laboratorijski razvijene prehrambene proizvode skalirati za profitabilnu masovnu proizvodnju, ali istraživanja donose sve više korisnih spoznaja koje prije ili kasnije moraju uroditi realnim sistemskim rješenjima za održiviju globalnu prehranu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.