Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jednostavne konobe poput Male Ribe u Matuljima ne bi smjele posluživati komplicirana jela poput rižota

Jednostavnih ribljih restorana sa svježom i dobrom ponudom nikada ne može biti previše. Tu činjenicu potvrđuje i njihova popularnost. Gotovo svaki je krcat. Riblje konobe su gastronomski hvalevrijedni projekti, u kojima bi se trebalo poštovati dva osnovna načela: svježa riba i temeljno znanje o kuhanju.

Stoga je prilično nevjerojatno da gotovo svaka riblja konoba u Rijeci i Kvarneru kuha naivno i bez pravih znanja, uz tek nekoliko izuzetaka. U Malu Ribu smo došli bez rezervacije i uspjeli pronaći mjesto, iako je lokal bio lijepo ispunjen. Nedavno se preselila na novu lokaciju u Matuljima, prostor zaista izgleda korektno s lijepim detaljima i velikom vitrinom hladnih predjela, iz kojeg možete birati što biste jeli. Bilo bi lijepo i kad bi se gostima koji su prvi put u restoranu i nisu sigurni u koncept, jasno komuniciralo da si na licu mjesta mogu odabrati predjelo, umjesto hladne rečenice “Tamo su vam hladna predjela.”

Kad smo shvatili koncept pitali smo konobaricu može li nam složiti neku kombinaciju predjela, pa smo dobili opet korektne trilje, vrlo finu salatu s ribom i bobiće. Pohvalno je da Mala Riba drži kvalitetno maslinovo ulje Konfin, zadružnih istarskih maslinara. Konfin je za nekoliko nota podigao hladno predjelo, kao i ukusni kruh koji su nam poslužili.

Za glavno jelo naručili smo grigliatu i rižoto sa škampima. Tu su počeli problemi. Prvo, rižoto koji nude nije rižoto, niti to može postati za milijun godina. Dobro je što je sadržavao dva-tri omanja škampa, koji su bili ukusni za standarde male konobe, ali nikako nije dobro što se umjesto rižota u stvarnosti dobiva riža s umakom. Rižoto je očigledno velika boljka svih kvarnerskih konoba srednje klase, što zbog logističkih razloga, što zbog neznanja u kuhinji. Poslužiti gotovo skuhanu rižu s par kapljica crvenog umaka kao rižoto, ozbiljan je prekršaj.

Drugo, grigliata koju smo dobili bila je posve bezukusna. Iako je riječ o pristojnim komadima ribe, ne sjećamo se kad smo zadnji put dobili toliko bezukusan miks. Broskva koju smo dobili uz ribu bila je solidna. Mala Riba ima atraktivan koncept koji promovira ispravnim načelima. Velika slabost joj je tehnička priprema jela. Vinska je karta bolja nego u ostatku kvarnerskih konoba, kao i pristojan servis. Ne baš najuspjeliji ručak platili smo 59 eura s dvije čaše vina. 

MALA RIBA

Ul. 43. istarske divizije 22a, Matulji

HRANA +2/-3 VINO 3  AMBIJENT +3  SERVIS +3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.