Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Postoji li veća besmislica u gastronomiji nego kad kuhar ne želi probati jela koja kuha? Vjerojatno ne postoji

Jučer su nam, dakle u porečkom Sv. Nikoli donijeli polukuhani krumpir. Polukuhani krumpir gotovo je nejestiv. U redu, greške se dešavaju. Chef može prepeći biftek a da to i ne primijeti, jer ne smije, naravno, odrezati dio bifteka i pogledati presjek.

No, greška u porečkom Sv. Nikoli, gdje su nam u ponedjeljak servirali polukuhani krumpir, lako se mogla izbjeći: kuhar je samo trebao probati krumpir prije serviranja. Ali nije. Kušanje hrane spada u najvažnije procedure restoranskog kao i kućnog kuhanja.

Chefovi, profesionalni kuhari i kućni kuhari, stalno moraju kušati hranu koji pripremaju jer inače ne mogu znati je li ta hrana skuhana ili polusirova, preslana ili neslana, je li pasta prekuhana ili je dente, je li umak uravnotežen ili prekiseo, jesu li kremšnite preslatke ili je krema u kremšnitama glatka ili puna grudica… Kuhanje hrane bez kušanja hrane najbesmislenija je aktivnost na svijetu. Kuhanje bez kušanja samorazumljivi je apsurd.

Pa ipak, u Hell’s Kitchenu sudjeluje jedan natjecatelj, Josip Šantek, koji ne kuša dio svojih jela.  Gospodin Šantek je naime vegan, što je simpatično i pohvalno. Hrvatskoj dramatično nedostaju  profesionalni veganski chefovi. Međutim, kuhar Šantek priprema i riblja i mesna jela, koja ne želi probati zato što je vegan.

Dakle, netko tko bi želio biti profesionalni chef ne želi kušati hranu koju priprema svojim gostima. Radi se uistinu o jednoj od gorih budalaština u svijetu gastronomije, osim ako gospodin Šantek i slični “chefovi” ne misle da su genijalni kao Beethoven.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.