Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Borina Maraština iz 2022. jedno je od najužitnijih vina proizvedenih od dalmatinizirane toskanske malvazije

Maraština, dakle, nije autohtona dalmatinska sorta štogod o tome pročitali na webu. Maraština spada u grupu malvazija. Njeno je pravo ime malvasia bianca lunga, potječe iz Toskane gdje se među ostalim koristi za proizvodnju čuvenog slatkog Vin Santa.

Međutim, činjenica je da se maraština (rukatac) drukčije ponaša u Dalmaciji, kako u sjevernoj tako i južnoj, nego u Toskani. Dalmatinska malvasia bianca lunga (maraština, rukatac) u suhim je verzijama načelno mnogo aromatičnija od relativno neutralne suhe toskanske malvasie bianca lunge. Najpoznatija hrvatska maraštna (rukatac) svakako je Stalagmit velikog Frane Miloša, brutalno, genijalno bijelo vino nevjerojatno čvrste strukture, veoma čistog bouqueta i okusa, koje zasad samo dobiva s godinama (Stalagmit je relativno novo vino tako da ne znamo kako će podnijeti ozbiljno dugoročno dozrijevanje).

A Borina Maraština iz 2022. koju smo probali prije nekoliko dana, spada među najužitnija vina dosad proizvedena od te dalmatinizirane toskanske sorte. Bora je vinarija zadarske obitelji Žuža, čiji se vinogadi nalaze u zadarskom zaleđu na prostoru oko Islama Latinskog, sela poznatog iz ratnih izvještaja od prije tridesetak godina. Bora je unatrag samo nekoliko sezona skupila impresivnu kolekciju zlatnih i srebrnih medalja s dva najvažnja svjetska vinska natjecanja: Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada i International Wine Challengea.

Obitelj Žuža zasad posjeduje sedam hektara vinograda, a svake dvije godine nastoje povećavati površine pod vinovom lozom. Osim konvencionanih sorti poput pošipa i maraštine, Bora buteljira i rijetku svrdlovinu, intenzivno voćno vino od zamalo izumrle sorte crnog grožđa, kao i jedan od najjužnijih hrvatskih sauvignona. Ovdje, međutim, valja konstatirati da sauvignon blanc definitivno nije samo sjeverno grožđe: od Istre, preko Goriških Brda, do visokoalkoholnih bordoških sauvignon blanca, pokazalo se i pokazuje se da sauvignon odlično podnosi više temperature. No, Bora je zasad najvažnija zbog Maraštine.

Borina Maraština iz 2022. s crnom etiketom, vino je koje je zasluženo osvojilo zlato na lanjskom International Wine Challengeu. Borina Maraština iz 2022. umjereno je aromatična, s elementima kore citrusa, makije, lovora, zrele marelice i breskve, s fino uravnoteženom koncentracijom i svježinom i veoma dugim, karakternim i užitnim okusom. Borina kratko macerirana Maraština iz 2022. jedno je od najboljih dalmatinskih bijelih vina u svom žanru i vjerojatno najvrednije bijelo vino zadarskog zaleđa u široj distribuciji.

Borina Maraština ima 13,5 posto alkohola, oko 5,5 grama ukupnih kiselina i nešto malo rezidualnog šećera, ali ovdje se radi o vinu koje nije važno zbog svojih tehničkih parametara već zbog zaista jedinstvenog osjećaja užitka koji je načelno rezerviran za značajno skuplja vina. Bori ide dobro i Bora zna što radi. Za par godina Bora bi mogla postati najvažnija butikna sjevernodalmatinska vinarija. Usput govoreći, Pošip iz 2022. koji je dobio IWC-ovo srebro sada je mnogo bolji nego lanjskog ljeta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.