Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BIVŠI CHEF BROKENSHIPSA NAPAO HELL’S KITCHEN ‘Promovira agresiju i stres, to je zastarjelo’

Bivši chef zagrebačkog bistroa Brokenships Matija Jagić na svom je profilu na mreži Threads kritizirao kulinarski show Hell’s Kitchen koji je prošlog tjedna počeo emitirati svoju prvu hrvatsku sezonu.   Matija Jagić smatra da Hell’s Kitchen promovira toksičnu kulturu profesionalnih kuhinja koju restoranska kuhinja danas pokušava iskorijeniti kao zastarjelu i štetnu.

“U ovom modernom dobu vidim promjenu pristupa u upravljanju restoranima. Tradicionalne metode, inspirirane agresivnim stilom poput one koju povezujemo s Gordon Ramsayjem ili Marcom Pierreom Whiteom više ne odražavaju suvremene vrijednosti. Kroz vlastito iskustvo prepoznajem da te metode, koje su se smatrale jedinim načinom učenja, dugoročno donose više štete nego koristi,” napisao je Jagić.

“Vjerujem da vođenje restorana treba poticati kreativnost, raznolikost i razmjenu ideja među kuharima, umjesto agresivnosti koja je nekada bila tolerirana.Vjerujem u pristup koji gradi timsku atmosferu, omogućavajući svakom članu tima da razvija svoje vještine i doprinosi inovacijama. Takvi restorani ne samo da privlače talente i razvijaju pozitivan ugled, već i pozitivno doprinose evoluciji kulinarske industrije.

Post by @matijajagic
View on Threads

Emisija promiče negativnu sliku kuharskog posla, sugerirajući mladima da ih očekuju isključivo uzbuđenje, adrenalin i stres, bez naglaska na pozitivnim aspektima karijere. Pogotovo je privlačna onima koji vole dozu agresivnosti. Takav pristup definitivno doprinosi razvoju njihovih kulinarskih vještina sve do trenutka dok ne dožive ‘burn out‘. Emisija ne samo da potiče negativnu dinamiku u kuhinjama, nego i svjedoči o tome da Hrvatska još uvijek zaostaje za svjetskim trendovima u kulinarstvu”. 

Matija Jagić, domaćoj gastro publici najpoznatiji kao nekadašnji vrlo uspješan chef zagrebačkog restorana Brokenships, na društvenim se mrežama osvrnuo na početak emitiranja nove kulinarske emisije Hell‘s Kitchen.

Kako je napisao u svojoj objavi, smatra da takav tip emisije promiče negativnu sliku kuharskog posla i navodi mlade zainteresirane za kuharstvo na sasvim drugačiji put od onoga za što sam Matija smatra da je ispravno. Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

“U ovom modernom dobu vidim promjenu pristupa u upravljanju restoranima. Tradicionalne metode, inspirirane agresivnim stilom poput one koju povezujemo s Gordon Ramsayjem ili Marcom Pierreom Whiteom više ne odražavaju suvremene vrijednosti. Kroz vlastito iskustvo prepoznajem da te metode, koje su se smatrale jedinim načinom učenja, dugoročno donose više štete nego koristi.

Vjerujem da vođenje restorana treba poticati kreativnost, raznolikost i razmjenu ideja među kuharima, umjesto agresivnosti koja je nekada bila tolerirana.Vjerujem u pristup koji gradi timsku atmosferu, omogućavajući svakom članu tima da razvija svoje vještine i doprinosi inovacijama. Takvi restorani ne samo da privlače talente i razvijaju pozitivan ugled, već i pozitivno doprinose evoluciji kulinarske industrije.

Emisija promiče negativnu sliku kuharskog posla, sugerirajući mladima da ih očekuju isključivo uzbuđenje, adrenalin i stres, bez naglaska na pozitivnim aspektima karijere. Pogotovo je privlačna onima koji vole dozu agresivnosti. Takav pristup definitivno doprinosi razvoju njihovih kulinarskih vještina sve do trenutka dok ne dožive ‘burn out‘. Emisija ne samo da potiče negativnu dinamiku u kuhinjama, nego i svjedoči o tome da Hrvatska još uvijek zaostaje za svjetskim trendovima u kulinarstvu.”

Matija Jagić nakon Brokenshipsa je kratko radio u restoranu vinarije Bolfan, danas radi kao privatni chef i konzultant.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.